Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Egyházi zene rockosan

Az eltérő zenét játszó három amatőr együttes elhatározta, hogy alaposabban belehúznak, és intenzívebben hallatják hangjukat, illetve rezegtetik a húrokat a helyi rockzenei életben. A Metamorfózis már megalakulása és összetétele miatt is érdekes, hiszen a csornai evangélikus egyházközség tagjai hozták létre. A részben önálló szerzeményű dalokat előadó csapat egyházi jellegű rockzenével lép fel saját templomában, de az elmúlt esztendőben többször hívták őket iskolákba, szentegyházakba és egyéb világi rendezvényekre is. Tevékenységükkel nem missziós célokat szolgálnak, de üzenetük zenei továbbítását támogatja az egyházmegye. A közeljövőben tovább írják dalaikat, amiket saját közösségük örömére, illetve a meghívók  kedvéért előadnak. Tubán József hozzátette: szívesen eleget tesznek minden felkérésnek. Bogenfürst György a csapat nevével kapcsolatban megjegyezte: értékvesztett világunkban szükség van a jó irányba vivő átalakulásra. A dobosról egyébként kevesen tudják, hogy eredetileg basszusgitárosnak képezte magát, az ütős hangszerrel pedig örök szerelme valósult meg, amikor Csornára költözött. A sok gyakorlásnak köszönhetően nyerte el a kónyi fesztivál egyik díját, ugyanakkor  megemlítette: nem most kezdte a koncertezést, hiszen zeneiskolában tanult, gitártanár foglalkozott vele, és több éven át muzsikált fővárosi vendéglátóhelyeken. Bogenfürst György a ritmusszekció mellett Kónya Krisztián (Kötetlen pulóver nevű együttes)basszusgitárosi karrierjét is egyengeti. A Metamorfózis tagjai: Tubán József (ének, gitár), Tubánné Bokor Éva (ének, furulya, fuvola),  Bogenfürst György (zenekarvezető, dob), Bogenfürst Dávid (szólógitár), Kónya Krisztián (basszusgitár), Kovács Zoltán (billentyűs), Tarjáni Nóra (ének, furulya, fuvola).
A Rock To-Rock zenekar idestova 15 éve működik, így már számtalan fellépésen vannak túl. A ‘70-es, ‘80-as évek slágerein kívül saját számaikat is megszólaltatják a fesztiválokon és falunapokon. A dobos szerint sorra szűnnek meg a környéken azok a helyek, amely megfelelő teret biztosíthatnának a rockzenészeknek, ezért szeretnék fellendíteni a koncertezős, bulizós életet. Németh Zoltán a csapat énekese és basszusgitárosa 1992 óta zenél, és első csornai együttesében még csak énekelt. A “húrpengető”elárulta, hogy lemezkiadás is szerepel a hobbizenészek dédelgetett vágyai közt.  A Rock To-Rock csapat erősségei: Bogenfürst György (dob), Bősze Zoltán (gitár), Németh Zoltán (ének, basszusgitár), Kovács Richárd (billentyűs). Mivel a csapat idén  fesztiváldíjas lett Kónyban, jövőre gálakoncertet ad, viszont a szabályok szerint a versenyben már nem mérettetheti meg magát.
- »Lopunk« a tolvajoktól, összeszedjük mindehonnan. Jön egy-két ötlet, és akkor lesz, ami lesz belőle - foglalta össze az önmagát tingli-tangli rock and rollnak aposztrofáló Kötetlen pulóver elnevezésű formáció zenei stílusát Parragi Péter. Nem állította csapatáról, hogy mindenevők volnának, inkább a könnyed pop-rock dallamvilág jellemzi őket, némi dzsesszes beütéssel. A fiúk láthatóan nagyon lazák, s pár perces eszmecsere után kiegyeztek a két és fél évvel ezelőtti megalakulásuk történetében. Önmagukat nem tartják valódi zenészeknek, de élvezettel muzsikálnak. Gecsényi Zoltán magyarázata szerint a profi csapatokkal ellentétben náluk épp fordítva történik a munka: először kibővíti a fejében megfogalmazódó, tértől és időtől független, pillanatnyi benyomásra született szövegkezdeményt, majd ahhoz illesztik a dallamokat. A fiatal Gecsényi igyekszik különválasztani néptáncos múltját és jelenét ettől a tevékenységtől, de énekstílusát néha kántálósnak titulálják társai. A Kötetlen pulóver nótása büszkén vállalja népies beállítottságát, s ezenkívül hozzátette: határozottá teszi őt a lassan negyedszázados színpadi táncos rutinja. A Kötetlen pulóver személyi összetétele: Kónya Krisztián (basszusgitár), Samu Zoltán (dob), Gecsényi Zoltán (ének, dalszövegíró), Parragi Péter (gitár).
Végül következzen a kónyi fesztivál dicsőséglistája, melyet a négy főből álló szakmai zsűri (Somogyi Ferenc főszervező, Bogdán Eszter énektanár, Babos “Peka” István ütőstanár, Kincses Attila gitártanár) állított össze: Bogenfürst György a második kónyi könnyűzenei fesztivál legjobb dobosa, Németh Zoltán fesztiválénekese, a Rock To-Rock fesztiváldíjas együttes, a Metamorfózis a "Legjobb együttes"díj kitüntetettje, a legjobb szólógitárosnak járó díjat pedig Bősze Zoltán kapta meg.
Beküldés dátuma: 2010. 10. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés