Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Egymás munkájával ismerkednek

Különleges élményekkel és új ismeretekkel gyarapodtak a speciális nevelési igényű középiskolások a csornai Arany iskola Comenius-projekthét keretében rendezett programjain, melyekre négy külföldi partnerintézményből érkeztek a vendégek. Szitáné Egyházi Katalin, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársa köszöntője után a török, a lengyel és a két román küldöttség megtekintette a Comenius-termet, ahol a gyerekek által készített tárgyak, és a közös tevékenység ideje alatt készült fotók emlékeztetnek a korábbi eseményekre.
Az eltérő étkezési és vallási szokások, a nálunk kevésbé ismert mozgáskultúra sokat elárul a külföldi országokról.
Az Egészséges életmód elnevezésű projekt kapcsán megfogalmazott hasznos információkat, a mindennapokra vonatkozó, megszívlelendő helyes étkezésre és rendszeres testmozgásra ösztökélő tanácsokat a gyerekekkel a gyakorlatban is megvalósítják – foglalta össze Lechner Aranka a többnapos rendezvénysorozat tanulságait. Az igazgatónő hozzátette: a 2014 júliusáig tartó programsorozaton a kilencedik és a tizedik évfolyamos, speciális nevelési igényű diákok, valamint tanáraik vesznek részt. A projekt szellemiségének megfelelően választják meg az egyes témaköröket, és hogy a gyakorlatba is átültessék ezeket, szakács, sport és tánccsoportot hoztak létre. A testnevelő tanárok néptánc- és aerobicórákat tartottak, a „tanulókonyhán” pedig a diákok maguk készíthették el napi menüjüket. A délutáni, szabadidős elfoglaltság keretében zajló kreatív tevékenységeket, a tánctanulást és az előadásokat mind a projekt tematikájának megfelelően választották ki.
A csoportok, illetve a tanulók között szövődött kapcsolatok és barátságok nem ere a néhány alkalomra, hanem hosszabb távra szólnak. Az év közben megvalósult projekt-elemekről, az elkészült kézműves munkákról és foglalkozásokról e-mailben számolnak be egymásnak a külföldi társintézmények. A felek a személyes találkozókon beszélik meg a közös munkához kapcsolódó, frissen szerzett ismereteiket: a csornaiak egyhetes tapasztalatcsere-látogatáson vettek részt a romániai Nagyváradon és a lengyelországi Katowice-ben. A pedagógusok a projektsorozatot mindenképpen hasznosnak és sikeresnek ítélik, mert a sajátos nevelési igényű tanulók  sokszor ép társaiknál is nagyobb örömmel vesznek részt a rendezvényeken, ezenkívül megtanulják más nemzetek kultúrájának tiszteletét.
Beküldés dátuma: 2013. 05. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek