A magyar gazdáknak a hektikus időjárási viszonyok miatt igencsak fel kell készülniük minden eshetőségre, hogy versenyképesek ma-
radjanak a piacon. Tudatos fogyasztói magatartásra lenne szükség ahhoz, hogy kevesebb importáru legyen és több hazai.
A klímaváltozás, az egyre szélsőségesebb időjárás szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a mezőgazdaságot. Óriási aszály van Magyarországon is, nagyon nagy a csapadékhiány. A földeken kb. 160-170 miliméternyi vízmennyiség hiányzik. A tavaszi vetésű és az ősszel elvetett növények eleve hátránnyal indulnak, mert nincs meg a talajban az a megfelelő mennyiségű víz, amely rendesen beindítaná a növekedést. Abban lehet bízni, hogy a természet pótolja a hiányzó csapadékot. Az elmúlt időszakban nagy problémákat okozott a fóliasátrakat is megbontó viharos szél, kevés csapadék vagy hirtelen, rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű esőzés. Az összehúzott jéghálóval védett ültetvények megúszták a viharos széllökéseket. Ami viszont jó hír, hogy eddig a nagyobb fagyok elkerültek bennünket és a gyümölcsösökben sem keletkezett komolyabb kár.
Családi János szerint fel kell készülni arra, hogy a mediterránhoz hasonló éghajlati viszonyok lesznek jellemzőek nálunk is. Egyre több kártevő jelenik meg, mert az enyhe teleken nem pusztulnak el, így a tavasz folyamán igencsak elszaporodhatnak. A gazdálkodóknak ráadásul úgy kell szembenézniük a sokasodó gondokkal, hogy az Európai Unióban 2030-ra ötven százalékkal kell csökkenteni a felhasznált növényvédő szerek mennyiségét. Várhatóan előtérbe kerül a biológiai növényvédelem, ami viszont nem ad mindenre megoldást, ezenkívül néhány dologban kompromisszumra lesz szükség a termelés során.
A fő probléma, hogy az Európai Unióban mindent megkövetelünk a környezetbarát termesztés és a CO2-kibocsátás csökkentése szempontjából, ugyanakkor kevesebb árut tudunk megtermelni, ezért a lakosság igényeinek kielégítésére Unión kívülről kell behozni a termékeket. Mivel az uniós szabályok nem vonatkoznak ezekre az árucikkekre, eleve versenyhátrányba kerülnek a hazai gazdák, nem beszélve arról, hogy olyan élelmiszer kerül a fogyasztók elé, amelynek a múltját nem ismerjük pontosan – fogalmazott a szakember, aki abban bízik, hogy az Unió vezetése is elgondolkodik a következőn: a környezetbarát módra való átállás ne tegye tönkre a gazdákat.
Mi lehet a megoldás ebben a sürgető helyzetben? Családi János úgy gondolja, hogy a precíziós, más néven helyspecifikus gazdálkodásra való áttérést inkább a nagyobb gazdák képesek megvalósítani. Példaként említette, hogy egy 30 hektáros táblán ki lehet alakítani olyan zónákat, ahol külön műtrágyáznak. További példa, hogy a traktorok elején lévő szerkezet felismeri a gyomot, a hátul lévő szórófej pedig vegyszert spriccel a nemkívánatos növényzetre. Szintén eredményre vezethet, ha a megváltozott körülményekhez igazítják a termesztéstechnológiát, melyben nagy hangsúlyt kap az öntözés, mert a kiszámíthatatlan vízellátást még a nemesített növények sem bírják.
A Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet elnöke megjegyezte: A piac magyar termékekkel való ellátása nem a termelőtől függ, hanem a fogyasztótól, mert ő dönti el, hogy mit fog vásárolni. Sokkal inkább ez befolyásolja, hogy a magyar termelőnek lesz-e lehetősége az értékesítésre.
– A fogyasztók szemléletén kellene változtatni: ha ugyanannyiba kerül, vagy esetleg kicsit drágább a hazai, akkor is érdemes azt választani, de általában nem drágább. A külföldit otthagyom a pulton, a magyart pedig hazaviszem. A fogyasztók befolyásolhatnák a dolgot, mert amire a piacnak szüksége van, azt fogják a gazdák megtermelni. Tehát a nagy kérdés: Van-e igénye erre a magyar piacnak?
Ausztriában más a helyzet, mert ha bemegy a vásárló a boltba, és amíg osztrák almát lát, addig nem veszi meg a lengyelt, a németet vagy az egyiptomit. Magyarországon megnézzük a terméket és levesszük a polcról. Hozzá kellene szokni, hogy az eredetét is megnézzük, ne csak az árát – érzékeltette újabb példával a magyar és a külföldi helyzet közötti különbséget a riportalany.
A gazdáknak a külső körülmények mellett az előírásokhoz, különböző határidőkhöz is alkalmazkodniuk kell – jegyezte meg Családi János.
– Az elmúlt év, meg az idei is pályázati dömpingről szól Magyarországon. Aki komolyan vette, az talált valamilyen lehetőséget magának. Január 1-jén újra indult az Agrár-környezetgazdálkodási program 3 éves kiirással – fogalmazott Családi János, majd azt javasolta a pályázóknak, hogy már most úgy gazdálkodjanak, mintha biztos nyertesek lennének, mert ha megérkezik az elfogadó határozat, év elejétől visszamenőleg indul a támogatottságuk.
A TÉSZ elnöke a március 31-i határidőre is felhívta a figyelmet, mert a nitrátérzékeny területen termelőknek addig kell beadniuk a nitrátjelentést. Vannak olyan új területek, amelyeknél szintén kötelező vezetni a gazdálkodási naplót, ezért erről érdemes a falugazdásznál érdeklődni.
A Csornai Sportegyesület felnőtt csapata a 4. helyen végzett a megyei I. osztályú bajnokságon.
– Olyan típusú ember vagyok, aki közel engedi magához a többieket, ami egyrészt kihívás, de más részről problémát is jelenthet – mondta Henczel Szabolcs.
1980. szeptember 1-jén vette kezdetét a tanítás a kapuvári Széchenyiben. Az intézmény 1990-ben vette fel gróf Széchenyi István nevét és még abban az évben megtartották az első Széchenyi Kupát is.
Beled utcáit járva több épület, közterületi alkotás is magán viseli Tatai Lajos kezemunkájának nyomát.
Csorna óvodásai gördülékeny, zavartalan nyári időszakon vannak túl, mely a gyerekek életkori sajátosságaiknak, igényeinek megfelelő szabadidős programokkal telt el.
A Kapuvár Térségi Általános Iskolában 700 tanuló kezdte meg a 2025/2026-os tanévet. Idén ősszel is három első osztályt indítottak: egyet Gartán, kettőt pedig a Széchenyiben, és vidéken is szép számmal vannak elsős tanulók.