Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Egyre vonzóbb a beledi általános iskola

A pedagógusok, a szülők és a barátok az első hívó szóra felsorakoztak, hogy önkéntes munkájukkal segítsék a beledi általános iskola udvarának nyári tereprendezését. Kőszegi-Németh József igazgató a tanévkezdésen kívül még arról beszélt, hogy a Dél-Rábaköz mértékadó oktatási intézményeként szeretné működtetni a beledi iskolát.

A tanítási-tanulási folyamatban jelent minőségi javulást, ha infrastruktúra fejlesztést hajtanak végre egy-egy oktatási intézményben. Beledben részben megújult az alsó és felső tagozatos épület, aminek nagyon örülnek, de a dolgozók már a tavasz folyamán felmérték, hogy min kellene még javítani. A nyarat arra szánták, hogy iskolaépületek melletti udvarokat is rendbe tegyék. Az esetleges balesetek elkerülése érdekében eltávolították a korábbról ottmaradt beton és vas elemeket, feleslegessé vált szegélyköveket. Az egy éve regnáló iskolaigazgató pályázatának benyújtásakor tett ígéretet arra, hogy kiemelt figyelmet szentel az alsó tagozatosok oktatására, valamint a kisgyermekek környezetére. A szülők segítségével nyár elején eltávolították az elavult, szögesdrótból készült kerítést.
Kőszegi-Németh József arról beszélt, hogy az iskola boldogan vállalja a gyerekek szünidei foglalkoztatását. A tanulók a „Határtalanul!” program pályázatának köszönhetően eljutottak Szlovéniába, ahol megtekintették a magyar vonatkozású emlékeket, nevezetességeket. A vakációzók nagyon jól érezték magukat a napközi és ottalvós táborokban. Az iskolaigazgató hozzátette: mindamellett, hogy az ilyen szünidei turnusok a felhőtlen szórakozásról szólnak, pedagógus társaival úgy állítják össze a programokat, hogy a résztvevők testileg-lelkileg gyarapodjanak. Az iskolások eleget téve az ákosfalvi önkormányzat meghívásának, csereüdültetés révén tölöttek el egy csodálatos hetet az erdélyi Ivó völgyében. A nemzeti összetartozás napján budapesti kiránduláson vettek részt az ákosfalvi testvériskolával. A gyerekek játékos formában ismerkedtek a határon túli településeken felhalmozott kulturális értékekkel.

A beledi iskola növekvő vonzerejét mutatja, hogy ősztől két első osztályt fognak indítani. A nebulók az elsős tanító nénikkel „iskolaszoktató” foglalkozáson vehettek részt. Természetesen minden oktatási intézmény annak örül, ha sok diák tanul náluk, de a beledi pedagógusok úgy gondolják, a rámenős korteshadjárat helyett sokkal fontosabb, hogy lelki traumák nélkül szokják meg új környezetüket.
– A kollégák nagyon jól viszonyultak az újító gondolatokhoz, sőt gyakran tőlük hallottam az ötleteket, ezért egy csapatként próbáltam végrehajtani a többiekkel – fogalmazott Kőszegi-Németh József, aki szerint a beledi pedagóguskar olyan óriási szellemi tartalékkal rendelkezik, amelyet munkája során szeretne kamatoztatni.
Az utóbbi időben a város számos intézménye megújult, mint az iskolával átellenben lévő menza épülete. A korszerű konyhatechnológiának és a modern berendezéseknek köszönhetően az ott dolgozók garantálni tudják a diákok minőségi étkeztetését.
Más jellegű változást hoz magával, de a tantestület úgy döntött, hogy a gördülékenyebb leckeírás miatt megreformálják a napközit, mindemellett folytatni fogják azokat az extra programokat is, amelyekből tavaly már ízelítőt kaptak a nebulók. A gyerekeket arra fogják ösztönözni, hogy egyfajta menedzserszemlélettel szervezzék mindennapjaikat, vagyis ne csak a szülők és a pedagógusok tartsák a fejükben a különórák, a szakkörök időpontjait.
– Nagyon fontos nekem, hogy az iskolát ne kötelező rosszként éljék meg, hanem úgy érezzék, ide jó járni – tette hozzá Kőszegi-Németh József.

Beküldés dátuma: 2019. 09. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés