Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Együtt többre mennek: 12 település nyertes pályázata

A rábaközi tömegközlekedés fejlesztésére nyert közel 200 millió forintot tizenkét  környékbeli település: Kapuvár, Acsalag, Bágyogszovát, Beled, Bősárkány, Egyed, Mihályi, Rábaszentmiklós, Sopronnémeti, Szany, Szárföld és Vásárosfalu.
Az előzmények 2012-ig nyúlnak vissza, ugyanis már ekkortájt több helyről jelezték Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőnek, és Hámori György elnöknek (Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület), hogy javítani kellene a tömegközlekedés infrastrukúráján. Hámori György szerint – ismerve a helyzetet –, az igények valóban jogosak voltak. Az országgyűlési képviselő még abban az évben felhívta az érintettek figyelmét arra a pályázatra, mellyel megoldható lenne a problémák jelentős része. Az említett tizenkét település konzorciumot hozott létre, és így közösen adták be pályázatukat a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében meghirdetett pályázatra. – Hadd emeljem ki ismét azt az összefogást, mely a tizenkét település részéről megnyilvánult, és hadd köszönjem meg képviselő úrnak azt a koordináló szerepet, amely nélkül ez a kooperáció nem jött volna létre – mondta Kapuvár polgármestere.
Első körben forráshiány miatt került tartaléklistára a közös pályázat, melynek kidolgozására sajnos elég rövid idő állt a rendelkezésre. A rábaköziek öröme azóta nem hiábavaló, mert a kormány idén plusz forrásokat biztosított a projektre, így megszerezték a száz százalékos támogatást. A településekre innentől kezdve  nagyon sok egyeztetés vár, ezért a polgármesterek gyakran fognak egymással találkozni. A támogatási szerződés aláírását követően, még a tél folyamán lebonyolítják a közbeszerzési eljárást, 2014 tavaszán pedig megkezdődhet a munka. A beruházásokat év végéig szeretnék befejezni. Lényege a rábaközi tömegközlekedés feltételeinek javítása: a helyi és helyközi közösségi közlekedés igényeit kiszolgáló, a biztonságos fel- és leszállás körülményeit lehetővé tevő 18 (leszállószigettel ellátott) autóbuszöböl, 8 buszváró, 2 komplett buszforduló és 1 buszpályaudvar megközelítését biztosító utca kiépítése. A szakemberek a 12 települést, és 24 helyszínt érintő beruházásoknak munkaerő-megtartó és gazdaságélénkítő szerepet is tulajdonítanak, mert a biztonságos, környezetbarát és akadálymentes tömegközlekedés nagyban segíti az ingázók utazással szemben támasztott elvárásait.

Kapuváron időben felismerték, hogy önmaguk nem érhetnek el túl nagy eredményeket, ezért 2008-ban kinyitották a város képzeletbeli kapuit, és a rábaközi települések bevonásával megkezdték a területfejlesztési tevékenységet. A polgármesterek zöme felsorakozott a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület mögé, hogy részt vegyenek az összefogásban. Hámori György a többi település vezetőjét arra biztatja, hogy fogjanak össze, mert csak így jutnak előbbre. Az együttműködésben élen járó Kapuvár ha kell, segítséget nyújt a hozzá fordulóknak.
Az elmúlt öt-hat évben nem egy, hanem nagyon sok példa volt arra, hogy összefogással  szép sikereket érhet el a térség. Az „együtt gondolkodásban” sokan részt vettek: települési vezetők, önkormányzati képviselők, civil szervezetek, egyházi elöljárók, vállalkozók, oktatási intézmények. A kezdeményezésben élen jár a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület – utalt Gyopáros Alpár a megkezdett és lezárt beruházásokra. A legújabb a huszonnégy helyszínre tervezett, tizenkét települést érintő infrastrukturális fejlesztéshez még önerő sem szükséges.
– Biztos vagyok benne, hogy a helyiek örülni fognak a fejlesztéseknek, hiszen régi igények teljesülnek – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, aki azt ajánlotta a településeknek, hogy vegyenek részt az együttműködésekben, mert akkor még több h Beküldés dátuma: 2013. 10. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek