Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Élete összeforrt az önkéntességgel

Tálos Kálmánnak nem kevés tapasztalat van a háta mögött, hiszen több mint ötven évet töltött a farádi önkéntes tűzoltók csapatában, s húsz esztendeje irányította is a munkájukat. A hetvenéves nyugdíjas most érezte elérkezettnek  az időt arra, hogy leköszönjön a vezetői tisztségről. Kameránk előtt összefoglalta az elmúlt fél évszázad történéseit.
Az ötvenes évek végén az akkori vezetőség a tizenéves korosztályt vette célba, így ő is belépett a csapatba. Szerinte abban az időben nehezebb volt bekerülni, mert jobban megválogatták a társaságot. Az újonnan csatlakozott fiatalok a rutinos „rókák” mellett létrehozták az ifjúsági csapatot, akik közül mára csak négyen maradtak. Tálos Kálmánt 1963-ban besorozták, majd leszerelése után újrakezdte tűzoltói ténykedését. A tűzoltók felszerelése meglehetősen egyszerű volt, mert csak kocsifecskendőt használtak, de a versenyeken mégis sokszor jól szerepeltek. Számtalan  megyei díjat szereztek, sőt 1964-ben a lányok országos megmérettetésen is részt vehettek. Riportalanyunk 1972-ben parancsnokhelyettes lett, és rábízták a szertár és a pénztár gondozását is. Utóbbi beosztásáról hamarosan lemondott, mert sajnos, a rosszindulatú rágalmazások akkoriban is „divatosak” voltak: az egyik falubeli elterjesztette, hogy lánya lakodalmát „kölcsönpénzből” finanszírozta. Az önkéntes emelt fővel folytatta tovább megbízatásait, és 1993-ban kinevezték parancsnoknak. A belügyminiszter 2003-ban dísztőrrel ismerte el tevékenységét, a megyei tűzoltóságtól díszbárdot, az országos szövetségtől pedig Széchenyi Ödön-emlékplakettet kapott. A farádi önkéntesek az évtizedek során szlovák kollégáikkal partneri viszonyt alakítottak ki, s felajánlották nekik a zsupkocsit, mert közben a falu polgármestere  Ifa vízszállító tehergépkocsival lepte meg a tűzoltóparancsnokot. Innentől kezdve több vonuláson is részt vettek: legutóbb Vitnyéd és Szil környékén segítettek a hóban rekedteknek, Farádon pedig a belvíz okozta károk elhárításában működtek közre. Tálos Kálmán nyílt bokatörése miatt több alkalommal sem tudta elkísérni csapatát. Úgy gondolta, hogy nem rendjén való, hogy a nyáj elmegy, a juhász meg marad, ezért inkább átadta a fiataloknak a stafétabotot, de az iskolások felkészítését a továbbiakban is vállalni fogja.
Beküldés dátuma: 2013. 05. 08.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek