Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Életszerű közelségbe kerültek a történelmi ismeretek a beledi diákoknak

Sokkal több minden megmarad a történelmi helyszíneket felkereső gyerekek emlékezetében, mintha csak a tankönyvekből ismerik meg az első világháború eseményeit – foglalta össze a szlovén kirándulás tanulságait a beledi pedagógus.

A mihályi általános iskola hetedikeseivel utaztak a beledi diákok idén nyáron Szlovéniába. A Határtalanul! program keretében megvalósuló kirándulás úti céljáról az osztályfőnökök közösen döntöttek abból a megfontolásból, hogy lehetőleg ne a buszon töltsék az idő nagy részét, de azért sok mindent lássanak, tapasztaljanak a gyerekek. Délnyugati szomszédunknál főként az első világháborús emlékhelyeket keresték fel.
Az utazást megelőző ún. előkészítő órán az iskolások az adott ország történelmével ismerkedtek, majd elméleti tudásukat tovább mélyítették az adott helyszíneken. Megrázó élményben volt részük a csata színterén, de ennek hatására jobban megértették és befogadták a tankönyvben olvasott információkat.
– Meglepő, de gyönyörűek ezek az emlékhelyek – jegyezte meg Sárközi Erika pedagógus, hozzátéve: látszik, hogy nemzetek közti kölcsönös béke jegyében karbantartják őket. Nagyon jó tapasztalatokat szereztek Szlovéniában, ahol a legtöbb intézményben magyarul is feltüntetik az információkat. A tengerparttal, hegyekkel, völgyekkel, rengeteg vízeséssel, gyönyörű tájakkal rendelkező országban láthatóan a turizmusból élnek, ezért az angolon kívül számtalan nyelven beszélnek.
A pályázat lezárását képezte az a közös beszélgetés, amelyen minden diák elmondta, hogy az utazás alkalmával milyen élményeket szerzett.
Kiváló lehetőséget kínál az iskoláknak a Határtalanul! pályázat, hiszen szinte ingyen vehetnek részt a három vagy négy napos kirándulásokon. A pedagógus szerint az intézményeknek ki kell használniuk az adandó alkalmat a gyerekek érdekében, hiszen nem biztos, hogy családjukkal is eljuthatnak ilyen, vagy ehhez hasonló gyönyörű helyekre. Az sem utolsó szempont, hogy határainkon túl élő magyarokkal találkozhatnak.

Beküldés dátuma: 2019. 10. 16.

Kapcsolódó hírek

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

További hírek

DANUBIUS play