Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Élhető környezet Kapuvár határában

2011 őszén megkezdődött a kapuvári kistölgyfamajori szemétlerakó helyreállítása, s a munkálatokat ez év nyarán szeretnék befejezni. A több száz milliós uniós projektnek köszönhetően eltávolítják a talajt és a környezetet károsító veszélyes anyagokat.  – Nem hagyjuk magára a rendbe rakott területet – jegyezte meg Kóczán Zoltán. A kapuvári képviselő elmondta, hogy  huszonöt évig tart az utógondozás, melynek ideje alatt a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a talajt és a környezetet. Az ivóvízbázis védelmére monitoring kutakat építenek, melyek révén kontroll alatt tudják tartani a felszín alatti vizeket is. A hatalmas támfalakon kívül egy-másfél méteres földréteggel fedik le az ominózus területet, melyet gazdag növényzettel telepítenek be. A füvesített és fásított térség utógondozása szintén a projekt része, ezért rendszeresen karban fogják tartani a hulladéktól megszabadított,  élhetővé tett környezetet.
Hosszú időn keresztül, nagy mennyiségben került ide a lakossági hulladék, valamint a város üzemeiben keletkezett felesleges melléktermék, mely a talaj szigetelésének hiányában sajnos beivódott a föld különböző rétegeibe. A most beépítésre kerülő talplemez képes megakadályozni csurgalékvíz akadály nélküli szivárgását. Az uniós projektek megnyugtató módon rendezi a terület káros anyagoktól való mentességét, valamint a későbbi tisztán tartását.
Kóczán Zoltán megemlítette azokat az illegális szemétlerakókat is, amelyek időről időre felbukkannak a város közigazgatási határain belül. Megpróbálják rendszeresen ellenőrizni az ennek leginkább kitett szakaszokat, de mivel nem tudnak mindenhol jelen lenni, óhatatlanul előfordulnak az összképet is rontó, engedély nélküli hulladékkupacok. – Kérem a lakosságot, ha látnak ehhez hasonló dolgokat, jelentsék be az önkormányzatnak – mondta a képviselő, aki arra is emlékeztetett, hogy a város nem teljesen eszköztelen az illegális szemetelőkkel szemben. Ha valamilyen információ, vagy a szeméthalomban felfedezett ráutaló adatok alapján rájönnek a szabálytalankodó kilétére, az  határozott fellépésre számíthat. Az önkormányzati rendelet rögzíti, hogy a többszöri figyelmeztetés ellenére elkövetett cselekményt feljelentés, illetve pénzbírság követi.
A képviselő úgy véli, a helyiek általában elégedettek a szemétszállítás rendjével, igaz, néha előfordul olyan panaszos észrevétel, amely szerint túl korán, már hajnalban zörög a kukásautó a házak előtt. A cég képviselőjével megbeszélték a problémát, figyelembe véve, hogy a feladatot nekik is be kell fejezniük a munkaidő végére. Az önkormányzat mindig igyekezett megnyugtató megoldást találni a nyugdíjasok és az egyedülállók gondjaira, ezért lehetővé teszi, hogy a 120 helyett 60 literesre cseréljék az edényzetet.
2012-ben Kapuváron a Rekultív Kft.szállítja el a kijelölt helyekről a szemetet, mely a fertőszentmiklósi telepre kerül, jövő januártól viszont a soproni hulladékgazdálkodási társulás keretében fogják megoldani a hulladék biztonságos tárolását.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play