Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Élhetőbb település tartja helyben a lakosságot

Az utóbbi másfél-két évben felpörgött az ingatlanpiac Beleden. Köszönhető mindez egyrészt a belső migrációnak – jobb munkalehetőség reményében keletről-nyugatra tartó lakosságnak – másrészt a megépült M86-os autópályának. 

– Az ingatlanok adásvétele többnyire az erre szakosodott közvetítő cégeken keresztül történik. Mi általában akkor szerzünk tudomást a változásról, ha az új tulajdonos lakcímbejelentéssel jelentkezik a hivatalban. Sajnálatos módon új lakás vagy családi ház építésére önkormányzati telken nem nagyon van lehetőség – mondta Major Jenő. A korábban Zrínyi utcába tervezett telekkialakítást a lanyha érdeklődés miatt a városvezetés egyenlőre elvetette. Az új rendezési tervben a korábbinál körültekintőbben jelölnek majd ki alkalmas területet, de a konkrét telkek kialakításához még rövid távon nincs meg az anyagi fedezet. Annál is inkább, mivel a lakosságszám gyarapításához, illetve helyben tartásához a jelenleg meglévő út- és járdahálózat, illetve az intézményrendszer felújításának több évtizedes elmaradását is  rendezni kellene.
A járdaépítés már elkezdődött a Fő utcán és az idei évben még a Rákóczi utca egy szakasza, a katolikus templomtól a városházáig fog megépülni. A két terület együttes hossza, mintegy 1,5 km, összköltsége meghaladja a 25 millió forintot. Mindez önerőből valósul meg, csakúgy, mint a nyár folyamán elkészült Bartók Béla úti felújítás is, mintegy 18 millió forintból. – Járdaépítésre a következő évben is hasonló összeget tervezünk fordítani, így talán néhány éven belül minden településrészen történik ez ügyben is előrelépés – tette hozzá a polgármester.
Major Jenő évekkel ezelőtt is úgy látta, hogy az épülő M86-os hatása nem feltétlenül emeli jelentősen az idetelepülő cégek számát, inkább másik következménye, hogy megkönnyíti a lakosság eljutását – akár munkavállalás szempontjából is – Győrbe vagy a Vasi megyeszékhelyre. Mindez a munkaerő megtartása szempontjából jelent nagy kihívást a helyi vállalkozóknak azzal együtt is, hogy a már jó ideje érződő ausztriai munkaerő elszívó hatás manapság sem csökken.
Az elmúlt és az azt megelőző héten leesett nagy mennyiségű csapadékról Major Jenő elmondta, hogy a településen nem okozott gondot, de ugyanez jellemezte az elmúlt 5-6 évet is. Szerencsére Beled azon települések közé tartozik, ahol az árkok folyamatosan romló állapota ellenére csak a hirtelen nagy mennyiségű csapadék jelentene problémát 
Egy évvel ezelőtt adták át Beledben a Holokauszt emlékművet, mely a túlélők leszármazottainak akarata szerint készült el. Az önkormányzat kérésüknek megfelelően koordinálta a mementó felállítását a városban. A páratlan megjelenésű – az innen elhurcolt 340 zsidó utolsó napját szimbolizáló – emlékműre való gyűjtést egy Holokauszt túlélő leszármazottja szervezte és egy Beledről elszármazott győri vállalkozása valósította meg. Az emlékmű helyszínét még kamerával szeretnék felszerelni, egyrészt az esetleges rongálások megelőzésére vagy elrettentésére, másrészről pedig azért, hogy az érdeklődő túlélők leszármazottjai a távoli földrészekről is bármikor megtekinthessék az emlékművet.

Beküldés dátuma: 2017. 09. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek