Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Elismerés a vidék képviseletéért

A vidékfejlesztési miniszter a korszerű magángazdaságok érdekérvényesítése és a szolgáltató típusú szövetkezetek megvalósításáért kifejtett tevékenysége elismeréseként Kovács Béla-díjat adományozott Fenyőházi Tibornak. A mindig nagy bázisra támaszkodó és sokak bizalmát élvező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének országos alelnöke nem jókedvében vett részt 1997-től 2005-ig terjedő időszakban a tüntetéseken. – Sosem a saját érdekeimet képviseltem, talán ezért is bíznak meg bennem az emberek – mondta a riportalany. A rossz emlékű kolhoz típusú szövetkezetek megszűnése után a gazdák nem szívesen fogtak össze, így eleinte a külföldön bevált példák bemutatásával is nehéz volt őket meggyőzni a szervezetbe való tömörülés előnyeiről. Az, aki szeretett volna a saját lábán megállni, és ősei birtokát továbbfejleszteni, nem biztos, hogy elfogadta azt a mintát, amit fentről mutattak a vidéknek. – Még egyszer hangsúlyozom, az összefogás a legfontosabb, mert háttér nélkül egyedül nehéz érvényesülni – foglalta össze céljait Fenyőházi Tibor. Hozzátette: A vidékfejlesztési stratégia abba az irányba mutat, hogy meg kell erősíteni azokat a családok, amelyekben a második, vagy idestova már a harmadik generáció is kitartott a mezőgazdasági munkánál.
A vidék újbóli benépesítéséhez azonban szükség van a gyermekvállalás előtt álló fiatalok kedvezményes hiteltámogatására. Az Európai Unió következő, 2014-ben kezdődő költségvetési ciklusában azt tervezi, hogy limitálja a támogatások legmagasabb összegét, mert így többen jutnak pályázati forráshoz.
– Nemrég csináltunk egy számvetést, amely szerint 1990 és 2010 között nem volt három olyan év, amely jó volt a magyar parasztnak, a családi magángazdaságoknak. A társadalom többi tagjai pedig örülhetnének, hogy vannak még olyan “őrültek”, akik ilyen körülmények mellett is egészséges élelmiszert termelnek. Fenyőházi Tibor a Kovács Béla, kisgazdapárti politikusról elnevezett díjával kapcsolatban megjegyezte: Soha nem fogtam magamat vissza, mindig megmondtam bátran a véleményemet és továbbítottam a gazdák elképzeléseit.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés