Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Elismerés a vidék képviseletéért

A vidékfejlesztési miniszter a korszerű magángazdaságok érdekérvényesítése és a szolgáltató típusú szövetkezetek megvalósításáért kifejtett tevékenysége elismeréseként Kovács Béla-díjat adományozott Fenyőházi Tibornak. A mindig nagy bázisra támaszkodó és sokak bizalmát élvező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének országos alelnöke nem jókedvében vett részt 1997-től 2005-ig terjedő időszakban a tüntetéseken. – Sosem a saját érdekeimet képviseltem, talán ezért is bíznak meg bennem az emberek – mondta a riportalany. A rossz emlékű kolhoz típusú szövetkezetek megszűnése után a gazdák nem szívesen fogtak össze, így eleinte a külföldön bevált példák bemutatásával is nehéz volt őket meggyőzni a szervezetbe való tömörülés előnyeiről. Az, aki szeretett volna a saját lábán megállni, és ősei birtokát továbbfejleszteni, nem biztos, hogy elfogadta azt a mintát, amit fentről mutattak a vidéknek. – Még egyszer hangsúlyozom, az összefogás a legfontosabb, mert háttér nélkül egyedül nehéz érvényesülni – foglalta össze céljait Fenyőházi Tibor. Hozzátette: A vidékfejlesztési stratégia abba az irányba mutat, hogy meg kell erősíteni azokat a családok, amelyekben a második, vagy idestova már a harmadik generáció is kitartott a mezőgazdasági munkánál.
A vidék újbóli benépesítéséhez azonban szükség van a gyermekvállalás előtt álló fiatalok kedvezményes hiteltámogatására. Az Európai Unió következő, 2014-ben kezdődő költségvetési ciklusában azt tervezi, hogy limitálja a támogatások legmagasabb összegét, mert így többen jutnak pályázati forráshoz.
– Nemrég csináltunk egy számvetést, amely szerint 1990 és 2010 között nem volt három olyan év, amely jó volt a magyar parasztnak, a családi magángazdaságoknak. A társadalom többi tagjai pedig örülhetnének, hogy vannak még olyan “őrültek”, akik ilyen körülmények mellett is egészséges élelmiszert termelnek. Fenyőházi Tibor a Kovács Béla, kisgazdapárti politikusról elnevezett díjával kapcsolatban megjegyezte: Soha nem fogtam magamat vissza, mindig megmondtam bátran a véleményemet és továbbítottam a gazdák elképzeléseit.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play