Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Elismerték a csornai óvodapedagógus munkáját


Buti Ferencné idén már a negyedik generációval foglalkozhat, de a korábban végzett óvodásokkal sem szakad meg a kapcsolata, mert gyakran látja őket a közeli oktatási intézményekben; az iskolaelőkészítő munkaközösség vezetőjeként pedig rendszeresen konzultál a tanítónőkkel. Az elsősöknek talán nem okoz olyan nagy törést az óvodai évek lezárása, mint amikor a szülők először engedik csemetéiket a kiscsoportba. November 1-jével befejeződött az ún.befogadási időszak, mely nemcsak a kicsiknek nehéz, de az egész családnak, hiszen teljesen új környezetbe kerülnek a gyerekek. Nagyon fontos a háttér – jegyezte meg Buti Ferencné –, mert ha az édesanyák és az édesapák megfelelően felkészítik az óvodába igyekvő csemetéket, nem lehet túl nagy baj, és könnyen átvészelik ezeket a heteket. Az egytől hároméves korú kicsiknek szervezett Magvető foglalkozásokra a szülőkkel együtt érkeznek a gyerekek, ahol rengeteg vers, dal, játék várja a résztvevőket. Az óvodapedagógus a kísérőknek azt javasolja, járják bátran körbe az épületet, hogy ne érezzék idegennek a környezetet.
A huszonnégy beiratkozott óvodásból tizenhárman bölcsődések voltak, tehát valamilyen közösségből érkeztek a rákóczis csoportba. Velük könnyebb dolga van az óvónőknek, mert csak finomítani kell a szokásrendjüket, de az otthoni környezetből idecsöppent gyerekekhez sokkal nagyobb türelem kell, és egyfajta anyukapótló szerepet igényel a pedagógusoktól. Kezdetekben nemcsak megengedik, hanem egyenesen kérik a szülőktől, hogy látogassák meg gyermekeiket és kapcsolódjanak be a foglalkozásokba. Fokozatosan kell beszoktatni az óvodásokat, hisz nem egyformán tolerálják az életükben bekövetkezett változást. A lényeg, hogy  rendszeres legyen minden napjuk, és életkori sajátosságaiknak megfelelően ismertetik meg velük a feladatokat: mikor van a tízórai vagy a mese ideje, milyen sorrendben érkezzenek a mosdóba, hány órakor mehetnek az udvarra stb. A Rákócziban nagyobb hangsúlyt helyeznek az erkölcsi nevelésre, és az ünnepek közeledtével a gyerekek megismerkednek a szentek életével, természetesen életkoruknak megfelelő történetekbe ágyazva.
A 37 éve óvónői pályára lépett Buti Ferencné a kezdetektől fogva dolgozik a 2001-ben megnyílt intézményben, s mint alapító veszi ki a részét a munkából. Ezt megelőzően képesítés nélküli óvónőként Enesén helyezkedett el, öt év múlva pedig a kiscsornai óvodában találta meg a számítását, olyannyira, hogy huszonegy esztendeig maradt ezen a helyen. – Csodálatos, szinte minden pillanatban megújuló életpálya ez, hisz a gyermekektől annyi örömet és boldogságot kapunk, hogy ez állandóan éberen tartja bennünk a lelkesedést – fogalmazott a katolikus iskolák védőszentjéről elnevezett díjjal kitüntetett pedagógus.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés