Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Elöregedett az aszfalt

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága az elmúlt év tavaszi időszakában tíz-tizenkétezer burkolathibát regisztrált egyik felmérése alkalmával – számolt be a szomorú eseményről Sümegi Péter az egyik kapuvári képviselő-testületi ülésen. Az igazgató hozzátette: idén valamivel kevesebbel, de legalább kilencezer problémás hellyel számolnak. Megyénk úthálózatának nem egészen a fele rendelkezik aszfalttal, a többi szakasz viszont portalanított makadámburkolat. Utóbbi nem felel meg a mai kor követelményeinek, ezért sok helyütt sebességkorlátozást kellett bevezetni. A forgalom lebonyolítása szempontjából elsők között van a Csornán és Kapuváron átvezető 85-ös főút, mely országos viszonylatban az egyik legrosszabb állagú másodrendű  úthálózatnak számít.
A kormány 2027-ig prognosztizált gyorsforgalmi és főútfejlesztési programja négy ciklusra tagolódik. A Csorna-Győr közötti szakasz előkészítése a tavalyi szakmai és társadalmi egyeztetést követő régészeti feltárással már megkezdődött , 2020-tól pedig Kapuvár is bekapcsolódhat a gyorsforgalmi hálózatba. A törvénynek megfelelően a fejlesztést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. bonyolítja. A kormány nem kapacitásbővítő felújításaiban szerepel, hogy 2020-ig rendbe teszik a 85-ös főút burkolathibákkal teli, jóval tíz év feletti kapuvári átkelési szakaszát a jelzőlámpás csomóponttól a Sopron irányában lévő benzinkútig. Ugyancsak e határozat része a kapuvári Vámház-ér híd felső rétegének cseréje. Keresik a forrást a 8611-es út rövid kapuvári szakaszának burkolatmarására és aszfaltozására. Amíg  nem kezdődnek meg a nagyfelületű javítások, a közútkezelő üzemmérnökségei a forgalomra legveszélyesebb kátyúkat javítják ki.  A baleseti gócok megszüntetésében Kapuvár szintén érintett: az egyik projektjavaslat szerint a 85-ös számú főút osli csomópontjához  jelzőlámpás gyalogátkelőhelyet alakítanának ki, összehangolva a 150 méteren belüli üzlet csatlakozó útjával. Bár Kapuváron kevés a jelzőlámpa, de Sümegi Péter megjegyezte: a hagyományos izzókat a jobban látható, energiatakarékos LED-esre cserélik.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play