Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Első körben megszületett Csorna költségvetése

A kormány adósságkonszolidációjának köszönhetően a korábban megszokott „fűnyíróelvet” idén nem kellett alkalmazni a csornai önkormányzat intézményeinél – hangzott  a képviselői beszámolóban.

– Másfél milliárd forintot meghaladó költségvetést fogadott el a csornai önkormányzat, amelyhez hitel nem tervezhető. Néhány évvel ezelőtt közel 4 milliárd forintos költségvetéssel számolhattunk – mondta dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A nagy mértékű csökkenés annak tudható be, hogy az oktatási intézmények, a kórház, továbbá az önkormányzat egyéb feladatkörei átkerültek a járási hivatalhoz.
– A kötvényből adódó hiteltartozásunkat – amely éves szinten is több mint 130 millió forint – a kormány átvállalta – hangzott az interjúban.
A polgármester eredeti előterjesztéséhez képest több módosítás is bekerült az idei költségvetésbe. A Fidesz-KDNP képviselői a változtatások többségével egyetértettek, viszont néhányat csak fájó szívvel tudtak elfogadni. Ilyen a pénzben és természetben biztosított ellátások megkurtítása. A frakció javaslatára idén bekerült a költségvetésbe a civil alap létrehozása is. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin hozzátette: néhány szervezet és egyesület eddig is kapott támogatást, de az eddiginél több csoportnak szeretnék megteremteni a lehetőséget színvonalas programjaik megvalósításához.
Mivel a közvéleményt mindig foglalkoztatta, a képviselő elmondta: 10 millió Ft jut az útfelújításra, 5 millió Ft pedig a kátyúzásra, és félretettek további 10 millió Ft-ot az esetleges pályázati tervek elkészítésére. A Fidesz-KDNP frakció tisztában van azzal, hogy több kellene erre a célra, épp ezért javasolták, hogy különítsék el a plusz 10 millió forintot.
A televíziónknak beszámoló képviselő kiemelte a távhőszolgáltatással kapcsolatos rendelet új momentumát: a nem lakott, de költségelosztóval felszerelt lakások tulajdonosai 50 százalékos díjtétel-csökkentést kérhetnek a szolgáltatótól. Amennyiben a lakást ismét használatba vennék, tizenöt nappal előbb kell jelezni a Csornahő Kft.-nek. Az önkormányzat tagi kölcsönnel támogatja a hőközpont technikai berendezéseinek bővítését. A fejlesztési igényt a szolgáltató egyébként két-három évvel ezelőtt már jelezte, de a támogatást a polgármester javaslatára az önkormányzat nem fogadta el – tette hozzá dr. Bónáné dr. Németh Katalin.
A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a termálfürdő 2013-as pénzügyi elszámolása szintén napirendre került. Az önkormányzat komoly anyagi terhet vállal annak érdekében, hogy a fürdőben minden esztendőben fogadhassák a vendégeket, bízva abban, hogy a kút tulajdonosával is gördülékenyebb lesz az együttműködés.

Beküldés dátuma: 2014. 02. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek