Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Emlékezzünk és emlékeztessünk a doni áldozatokra

Csorna Város Önkormányzata, a Csornai Premontrei Prépostság és a Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület megemlékezést tartott a doni katasztrófa áldozatairól. Horváth Ákos Pál premontrei kanonok szerint a Don-kanyarnál harcoló katonák Istenbe vetett hite megingott ugyan, de erőt véve magukon, szilárdan kapaszkodtak a Megváltóba, számítottak a segítségére.

– A legtöbb amit hőseinkért tehetünk, az az imádság és az emlékezés – mondta Boldvai Márton Bertalan premontrei perjel a csornai Jézus szíve templom épületének déli oldalfalán lévő II. világháborús emlékműnél, ahol – a doni katasztrófa áldozatainak tiszteletére tartott ünnepi szentmisét követően – beszédet mondott Horváth Ákos Pál.
A premontrei kanonok kiemelte: A mieink az ígéreten kívül megfelelő fegyverzetet és felszerelést sem kaptak.
– Magyar hazánk fiai, akik távol voltak hazájuktól, olyan küzdelemben találták magukat, amelyben az erőviszonyok nem voltak egyenlők, melynek a végén a vereség szinte borítékolható, csupán a mértéke volt kérdéses.
Parancsszóra indultak úgy, hogy Istenre bízták életüket, családjukat és nemzetüket – fogalmazott, majd a folytatásban azokról a levelekről beszélt, melyeket a katonák az itthon maradt családtagjaiknak írtak.
Az elesettek egyszerű fából készült, nem időtálló fejfái rövid idő alatt az enyészetté váltak, jelezvén, hogy az idő múlik, az emlékek pedig halványulnak. – Nekünk, ma élőknek kötelességünk emlékezni és emlékeztetni. Újra és újra rá kell irányítanunk a saját és mások figyelmét a doni hősökre, akiket hosszú ideig a kommunizmusban nem lehetett megemlíteni, sem megemlékezni róluk. A hősök és családjaik ha titokban is, de megőrizték az emlékeket, egymás között pedig továbbadták azt. Emlékezzünk és emlékeztessünk, ezáltal is tanulhatunk, hogy mi jobban és békésebben éljünk – tette hozzá a premontrei kanonok, aki szerint az emberiség nehezen tanul a saját hibáiból, hiszen nagyon sok konfliktus és háború zajlik napjainkban is.

Csorna város önkormányzata részéről a megemlékezésen részt vett és koszorút helyett el dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester, Major András alpolgármester, továbbá Antal Krisztián, Háncs Károly és Kocsis Róbert képviselő.

(Fotók: Tóth Attila)

Beküldés dátuma: 2024. 01. 16.

További hírek

Hirdetés