Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Enese önkormányzatának összetétele szinte alig változott

Mesterházy József rutinos településvezetőnek számít Enesén, hiszen ötödik ciklusát tölti a helyhatóság élén. A polgármester az őszi önkormányzati választások után tevékenységét ott folytatta, ahol abbahagyta, ezért rögtön rátért az elvégzendő feladatok ismertetésére.

A tavaly őszi kampányidőszakban a képviselő-testület a polgármesterrel egyetemben úgy döntött, hogy nem ül el a babérjain. Mi a furcsa ebben a helyhatósági választások előtt? Érdekes helyzet állt elő Enesén: a hat képviselői helyre épp hatan jelentkeztek, és a polgármesteri széket sem akarta még egy személy megszerezni. Tehát annak ellenére, hogy egyiküknek sem volt kihívója, becsülettel dolgoztak a kampányidőszakban, és programjukkal kiálltak a község lakossága elé. A régi, összeszokott, jól együttműködő csapat „Új lendülettel” szlogennel fogalmazta meg és mutatta be vállalásait, hogy az érintettek a kérdéses pontokat meg tudják vitatni.
A közel kétezer lakosú település lélekszáma ha kis mértékben is, de azért növekszik. Nyilván elégedettebbek lennének, ha még több kisgyermek születne, de egyelőre annak is örülnek, hogy nincs létszámgond az óvodában és az iskolában. Nagyon sokan dolgoznak azért, hogy a település élhető legyen, aktív a civil élet, tehát mozgathatók az emberek. A közmunkásokra sincs panasz, mert ellátják a rájuk bízott feladatokat. A polgármesteri hivatallal szemközt lévő 2500 m2-es telken integrált közösségi szolgáltató teret szeretnének kialakítani. Az épületnek két funkciót szánnának: itt kapna helyet az idősek napközi otthona és az ifjúsági klub. A fiatalok véleményét már a tervezés során megkérdezik, mert nem mindegy, hogy melyik termekre lenne szükségük, a nyugdíjasok pedig szintén beleszólhatnak a klubhelyiség kialakításába.
A polgármester elégedett Enese virágosításával, mely nemcsak az emberek hangulatát befolyásolja pozitívan, hanem a településen áthaladók is először a látottak alapján szerzik első benyomásaikat a községről. Régóta húzódott az iskola előtti parkoló megépítése, de idővel ez is megoldódott, a virágkonténereket pedig 2014 tavaszán helyezték ki. Idén szeretnék elkezdeni a kultúrház udvarának virágosítását, illetve folytatnák a 85-ös főközlekedési út mentén lévő Nyárfa Vendéglő környékének rendbe tételét.
Az intézmények állapota szintén fokmérője egy-egy város vagy falu fejlődésének. Évente sikerül egy-egy épület felújítani, tavaly például sor került a polgármesteri hivatal és a kultúrház homlokzatára. A kultúrház melletti aszfaltos pályát megszüntetik, viszont az iskolának szüksége lenne egy legalább 900 m2-es kézilabdapályára, ezért önkormányzati területen fogják megépíteni. Szintén elbontásra kerül a falu központjában lévő „függönyös ház”, melynek helyére az előzetes elképzelések szerint „Magyar Pantheon” néven hoznának létre kis virágos „szigetet”, ahol felállítják a Magyarország dicső múltjára emlékeztető Hungária Istenasszony szobrát. A mementó talapzatán megemlítik a legnagyobb magyar forradalmak és felkelések időpontját, valamint hazánk történelmének jeles személyeit és eseményeit. Mivel az enesei babaház nem maradhat jelenlegi helyén, az önkormányzat a falumúzeummal hozná egy tető alá a sokak által közkedvelt gyűjteményt.
A belterületi önkormányzati utak jó állapotban vannak: legutóbb a Hunyadi utca aszfaltozására került sor. A focipálya melletti, benzinkúthoz vezető, közel 800 méter hosszú, nem önkormányzati tulajdonban lévő útszakasz felújítására kb. tíz évvel ezelőtt készült el az első felújítási terv, de akkor nem került sor a beruházásra. Remélhetőleg idén fel fogják újítani – tette hozzá a riportalany.
A településről az elmúlt időszakban megjelent néhány kiadvány, de most profi szakemberekre bíznák a község történetét feldolgozó kiadványt.
Enese nem áll olyan jól anyagilag, hogy saját erőből tudnák fejleszteni a falut, ezért megragadják a pályázati lehetőségeket. A képviselőket az eddig elért sikerek motiválják, és – a pozitív kritikákat is figyelembe véve – szeretnének az elkövetkezendő években a településért dolgozni.

Beküldés dátuma: 2015. 01. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play