Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Enesén önerőből fejlesztettek

Enese pozitív mérleget vont a 2015-ös esztendőről, hisz szinte maradéktalanul megvalósították terveiket, pályázatokban azonban nem bővelkedtek.

Mesterházy József a két legjelentősebb fejlesztésről beszélt először televíziónknak. A temető kerítését 14 millió forintból építették meg, ami enesei léptékkel mérve viszonylag nagy beruházásnak számít. Eredetileg is úgy akarták, hogy az önerős fejlesztésre egy vagy két lépcsőben kerüljön sor.
Az iskola udvarán lévő 20x40-es aszfaltos kézilabdapályára háromszor adtak be pályázatot, és mindannyiszor visszautasították. A település vezetése úgy döntött, többször nem próbálkoznak, hanem nekiállnak a munkának. A pálya szinte mindig tele van, és a lakosság nemcsak sportolásra használja, hanem kiváló közösségi találkozóhely lett.

Tavaly sor került a kultúrház és az iskola udvarának rendbe tételére is, ahol felszámolták a salakos pályát, melynek helyét befüvesítették. A volt kosárpálya helyén térköves részt kerítettek le. Mintegy 2 millió forintból korszerűsítették az orvosi rendelő fűtésrendszerét, a nagy bolt mögötti játszótéren pedig 30 négyzetméteres nyitott színt építettek. A padokat és az asztalokat idén fogják oda szállítani.
A falu virágosítása mindig központi helyet foglal el a helyiek elképzeléseiben. A Nyárfa vendéglő előtti rész megnyerte az emberek tetszését.

2015-ben szintén sok látogatót vonzottak az enesei rendezvények. Színvonalas műsorral kedveskedtek a falunapon megjelent érdeklődőknek. A másik közkedvelt program a hagyományok napja és a virágmajális, az adventi programsorozat pedig külön színfoltja a falunak.

– Két-három éve helybenjárunk az uniós pályázatok terén, a hazai lehetőségek pedig olyan szűkösek, hogy nem találtunk forrást.

Mesterházy József a közeljövőre vonatkozó elképzeléseikből hármat emelt ki:
Az Intergrált Közösségi Szolgáltató Teret a polgármesteri hivatallal szemben vásárolt telken szeretnék megépíteni. Az itt található régi házat lebontották, az újra pedig elkészíttették a terveket. Közel 400 négyzetméternyi építményben kapnának helyet a nyugdíjasok, hátul az ifjúsági klub működhetne, a kettő között pedig az idősek napközi otthonát rendeznék be.
A falu frekventált helyére, az orvosi rendelő melletti részre 120 négyzetméteres tájházat szeretnének, amely a helytörténeti- és a babagyűjtemény bemutatására szolgálna.
Ugyancsak Enese központjában található az a 450 négyzetméteres tér, ahol Magyar Pantheon nevet viselő parkosított emlékhelyet akarnak kialakítani.

Beküldés dátuma: 2016. 02. 03.

Kapcsolódó hírek

 • Önerős fejlesztés Beleden

  Felújítják a kerékpárutat a Jókai utca és a Kis-Rába híd között Beleden. Az önkormányzat többször pá-lyázott a kerékpárút rendbetételére.

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play