Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Épp arra nem volt megoldás, ami a vállalkozás szempontjából a legfontosabb - feléledő Hangya szövetk

A vidéken élő, ezért a falusi környezetet jól ismerő szakértőnek nem volt új a Leader szervezetek törekvése, viszont az embereket foglalkoztató aktuális problémákat nem ismerte. A szövetkezet  a kis települések gazdasági szereplőinek perspektíva nélküli állapotát szeretné megszüntetni. A gesztor szervezet vezetője szerint az érintettekben megvan a változásra való fogadókészség, viszont csak a projektek végén szembesülnek azzal, hogy mit kezdjenek az előállított mezőgazdasági termékekkel. Ha nincs fizetőképes kereslet, az egész munka értelmét veszti - jegyezte meg Mészáros István, aki így folytatta: Ebből kiindulva konkrét piackutatásba kezdtek, s majd az ajánlattétel után kapcsolódhatnak be a termelési folyamatba a vállalkozói szektor képviselői. Mivel a Leader arról szól, hogy a tagság egyfajta önmegvalósítással jusson előbbre, és ne legyen kitéve a profitérdekelt magánvállalkozások kényének, ezért a program végrehajtásához a  legideálisabb gazdasági szervezeti formának a régen is működött Hangya szövetkezetet tartották, amely a hovatartozás és a foglalkozásra való tekintet nélkül tudja képviselni a csoportokat. Az  önálló jogi személyként bejegyezett Megújuló Hangya-2010 Szövetkezethez csatlakoznak a helyi szerveződések, melyek települési vagy termék szinten kooperálnak egymással. Mészáros István arra figyelmeztetett, hogy ez a forma nem azonos a kolhoz típusú együttműködéssel, mert bolthálózatának kialakítása mellett mindenki megtarthatja saját önrendelkezési jogát. A program tartalma, vagyis a vidékfejlesztés Leader-szerű, de a kivitelezés már szövetkezeti jellegű, ezért a koordinálásra a helyi önkormányzatokkal és civilekkel napi kapcsolatot tartó Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület a legalkalmasabb.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play