Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Erdélyi gyerekek nyaraltak a Rábaközben

Beled és Ákosfalva testvérkapcsolata sok évre tekint vissza. Az ismeretség nemcsak a települések felnőtt lakossága között működik kiválóan, hanem az iskolások is jó barátságot kötöttek egymással.

A nyári szünetben huszonegy tanuló, három pedagógus érkezett Ákosfalváról, hogy meglátogassák beledi barátaikat. Mivel a dénesfai önkormányzat szállást ajánlott a vendégeknek, a Vas megye határán elhelyezkedő községben fogadták őket. Az étkeztetésről azok a beledi szülők gondoskodtak, akiknek gyermekei régebb óta kapcsolatban vannak az ákosfalvai diákokkal. Első nap vacsorával fogadták az utazásban elcsigázott erdélyi csapatot, majd másnap a révfülöpi táborban folytatták a programot, ahol három napig tartózkodtak a fiatalok. Az iskolások nagyon élvezték az esti ráadás fürdőzést. A csoportokat a beledi iskola pedagógusai, Sárközi Erika és Vargáné Simon Katalin kísérte a különböző helyszínekre. 

A szervezők olyan akadályversenyt rendeztek a diákoknak, amelyen a beledi és erdélyi tanulók vegyesen alkottak csapatot. Érdekes ügyességi feladatok vártak rájuk, mint a lajhármászás, a mocsárjárás, lövészet és íjászat, ezenkívül rejtvényeket és logikai feladatok oldottak meg. Ebéd után Kovács Béla beledi edző focimeccsre invitálta a fiatalokat, akik a sulirádiósok diszkójára szórakoztak estig.
Beled és Ákosfalva lakói kölcsönösen látogatják egymást, így jövőre a belediek fognak Erdélybe utazni, ahol hasonlóan jó élmények várnak a rábaközi gyerekekre – mesélte Barabás Zsuzsa pedagógus. A szervező tanár szerint jó hatással van a fiatalokra, ha határainkon túlról érkező magyar kortársaikkal ismerkedhetnek.


Ákosfalva községhez kilenc falu tartozik, így az óvodástól a nyolcadik osztályosokig ötszáz diák jár az iskolában. A gyerekeket három iskolabusz szállítja a kis falvakból Ákosfalvára. Délben véget ér az oktatás, tehát mindenki hazamegy.
– Az oktatás anyanyelven, vagyis magyarul folyik, ezenkívül diákjaink minden nap tanulják a román nyelvet, továbbá az angolt is elsajátíthatják – mondta Józsa Gabriella. Az ákosfalvi iskola igazgatója kiemelte: életre szóló kapcsolatot létesítenek egymással a fiatalok. Több olyan erdélyi családot ismer, akik tíz évvel ezelőtt jártak először diákként Magyarországon, és vettek részt a balatoni táboron, de azóta is jó viszonyt ápolnak beledi barátaikkal.
Nagy Tímea ákosfalvi tanítónő szerint nagyon jó tapasztalatszerzés a települések közötti testvérkapcsolat, mert a diákok megismerhetik a magyar iskolát és az ott tanuló fiatalokat. Rövid itt tartózkodásuk ideje alatt betekintést nyerhetnek a beledi családok életébe.

Az ákosfalvi Nagy Adél két évvel ezelőtt járt már a Rábaközben, és a Balatonhoz is elvitték. Idén ugyanúgy élvezte a programokat, a strandolást, kirándulást és a sok sétát. A lány elmondta, hogy Erdélyben szeptember közepén kezdődik az iskola, addig pedig részt vesz egy másik szünidei táborban, és a családjával is nyaral.
Labancz Csenge a Maros megyei, 300 lelkes Göcsről érkezett Beledbe. A 13 éves lány először látta Magyarországot. Vendéglátóit kedves embereknek tartja, akikkel könnyen lehet barátkozni.
László Krisztián falujában főként mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoznak az emberek. A hatodikas fiú sokszor járt már hazánkban, így nemcsak a fővárosi, hanem a vidéki nevezetességeket is ismeri. A belediekkel összebarátkozott, és a Balatonon is jól érezte magát. A nyár hátralévő részében családjával fog kirándulni.
Tollas Bence Székejvaján tölti mindennapjait. Aki nem a mezőgazdaságból él, a környező nagyobb városokban találja meg a boldogulást, de néhányan Németországba dolgoznak. A fiú egyébként Budapesten született, és nyolcéves kora körül költözött Erdélybe szüleivel. A vidéki környezetet jobban kedveli, mert több a mozgáslehetőség és frissebb a levegő. Korábban is strandolt már, de a balatoni fürdőzést mindegyiknél jobban élvezte.

Beküldés dátuma: 2016. 08. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés