Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Erdélyországban jártak a rábaköziek

Ákosfalván szinte a semmiből valósítottak meg mindent tíztizenkét esztendő alatt: korszerű polgármesteri hivatalt, iskolát, óvodát, sportcsarnokot, műfüves sportpályát, saját rendezvénysátrat. Az Erdélybe látogató beledi küldöttség összetétele alkalmanként változik, hogy minél többen megismerjék Románia legszebb részét és az ott élő embereket.

Ákosfalván szinte a semmiből valósítottak meg mindent tíz-tizenkét esztendő alatt: korszerű polgármesteri hivatalt, iskolát, óvodát, sportcsarnokot, műfüves sportpályát, saját rendezvénysátrat. Az Erdélybe látogató beledi küldöttség összetétele alkalmanként változik, hogy minél többen közelebbről is megismerjük egymást, akár a hétköznapokban is.

Beled erdélyi testvértelepülése minden évben részt vesz a pünkösdi fesztiválon. Az ezer lelket számláló Ákosfalva viszonzásul vendégül látja a beledieket, illetve a környező települések küldöttségét. A Maros megyei településen augusztus 20-ához, a Szent István napi búcsúhoz kötik a községi napok megrendezését, melyre idén is meghívták a testvértelepülések képviselőit.
A Marosvásárhelytől 10-12 km-re délre lévő Ákosfalva nyolc másik nyárádmenti település központja, ahol egy polgármester és 12 tanácsos, valamint a hivatal munkatársai látják el a közfeladatokat.

– Beled és Dénesfa küldöttsége két nyolcfős autóbusszal utazott Erdélybe, ahova két nappal később érkeztek meg az edveiek és a sopronnémetiek – mesélte Major Jenő, aki erdélyi tapasztalatairól beszélt.
– A hivatalos programokat megelőző időt kihasználtuk arra, hogy néhány fontos és szép helyet megnézzünk Erdélyben. Jártunk többek között Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredán, Csíksomlyón, majd az 1000 éves határ érintésével – a Kárpátokon átkelve egy kisebb csángóföldi túra után – Kézdivásárhely és a Szent Anna tó megtekintését követően tértünk vissza Ákosfalvára – mesélte Beled polgármestere.
– A hivatalos program a 15 éves testvértelepülési szerződés ünnepléséhez kötődött. Minden település fontosnak és hasznosnak ítélte a közöttünk fennálló sokrétű kapcsolatot, amely nemcsak a hivatalos delegációk és az iskolás gyermekek évente hagyományos cserelátogatásáról szól, hanem e hosszú idő alatt az egyes családok között kialakult civil kapcsolatokról is – tette hozzá.
Ákosfalva és a környező falvak nagyon sokat fejlődtek az elmúlt 10-15 évben. Többek között korszerű hivatal, iskola, óvodák, sportcsarnok épült, de csak az elmúlt évben például több kilométer új aszfaltos utat és járdát is kaptak a falvak. Jogosan büszke az elért eredményekre Ákosfalva idén júniusban ötödször újraválasztott polgármestere, Osváth Csaba, aki mindemellett nagy figyelmet fordít a kiterjedt testvértelepülési kapcsolatok ápolására, továbbfejlesztésére is.
– A három nap során volt alkalmunk a szórakozáson túl baráti beszélgetésekre, találkozásokra is. Mindannyiunk számára emlékezetes marad az a kis vándor csapat, akikkel Székelybere településen találkoztunk, és éppen szüreti bálba invitálták az útba eső falvak lakosságát. Megható volt, ahogy augusztus 20-án együtt énekeltük velük a Himnuszt, majd kis biztatásra népi tánccal leptek meg bennünket – elevenítette fel a történteket Major Jenő.
Beled küldöttsége minden alkalommal felejthetetlen élményekkel tér haza Erdélyből. Fontosak ezek a látogatások és találkozások mind az erdélyieknek, mind nekünk anyaországbelieknek, hiszen minden alkalommal megerősödik bennünk az érzés, hogy a nagy távolság és más közigazgatási rendszer ellenére összetartozunk, egy nemzetet alkotunk.

Beküldés dátuma: 2016. 09. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek