Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Eredményes a Magyar Falu Program

Gyopáros Alpár szerint látványos eredményeket ért el a Magyar Falu Program az elmúlt két esztendőben. Nagyon sok pályázati támogatás érkezett a Rábaköz-sokoróaljai térségbe, ahol a kistelepülések zömében ötezernél is kevesebben élnek, ezért kisebb csodával érnek fel az önerőből elérhetetlen, jelentős léptékű beruházások.

Gyopáros Alpár 2018-ban kapott megbízást a miniszterelnöktől a Magyar Falu Program végrehajtására. Kollégáival országjárás során mérte fel, hogy milyen fejlesztésekre lenne igény a kistelepüléseken. Összességében el lehet mondani, hogy a drasztikus népességfogyás megállításához a városi életminőséggel azonos alapszolgáltatásokat kellene biztosítani a községekben is.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a program indulásának évében 2500 olyan falu volt Magyarországon, ahol nagyobb arányban csökkent a népesség, mint a városokban. A legújabb kimutatások szerint 1000 olyan település található hazánkban, ahol nemcsak megállt a népességfogyás, hanem elindult egyfajta növekedés is.
A rábaközi és a sokoróaljai falvak nagyobb részében szintén csökkent a lakosság lélekszáma az elmúlt évtizedekben.

A program indulásakor megkérdezték a fiatalokat arról, hogy miért akarnak elköltözni szülőfalujukból. A válaszok némileg meglepetést okoztak, mert nemcsak a megfelelő munkahelyeket hiányolták, hanem ennél jóval több okot jelöltek meg. Elhangzott, hogy nincs óvoda, orvos, vagy elavult az egészségügyi ellátás. Volt aki szívesen letelepedett volna a faluban, de mivel nem megfelelő a városba vezető út minősége, inkább a költözés mellett döntöttek. A visszajelzések sokszínűsége miatt lett olyan összetett a Magyar Falu Program, mert valamennyi felvetésre megpróbálnak megoldást keresni.
– Ezért gondoskodunk az útfelújításokról, a vállalkozások támogatásáról, a kisboltok megmentéséről, az intézmények fejlesztéséről, épületek felújításáról, a közszférában hiányzó pedagógusi, orvosi, védőnői szakmák betöltéséről stb. De gondoskodunk a falukép rendezettségéről, az elhagyott ingatlanok önkormányzati célú hasznosításáról, a kommunális eszközök beszerzéséről. 75 település tartozik a Rábaköz-sokoróaljai választókerülethez, melyből 73 az 5000 lélekszám alatti község

A kormánybiztos példaként említette Bogyoszlót, ahol befejeződött, illetve folyamatban van összesen négy közintézmény korszerűsítése, amiről a Magyar Falu Program előtt még csak nem is álmodhattak a helyiek. Ráadásul a falun átvezető, állami fenntartásban lévő út is meg fog újulni. Régóta várat magára a mikrotérségi központi szerepet betöltő iskolák fejlesztése, így többfordulós lesz a beledi intézmény rendbetétele, ahova sok településről érkeznek a gyerekek. A nyilatkozatban elhangzott a patinás mihályi iskolaépület is, amelynek korszerűsítése még több pénzt és odafigyelést igényel, ezért a falu önerőből biztos, hogy nem kezdett volna neki a beruházásnak. A kormány családtámogatási intézkedéseinek köszönhetően annyi gyermek született az elmúlt évtizedben, hogy új tantermeket kell kialakítani a szili általános iskolában. Utóbbira szintén a Magyar Falu Program biztosít komoly támogatási összeget.

Azokon a helyeken, ahol működik a falugondnoki szolgálat, pontosan tudják, hogy milyen fontos a falugondnokok szerepe a kis közösségek életében – jegyezte meg Gyopáros Alpár, hozzátéve: épp ezért harminc esetben szereztek be új kisbuszt, melyek közt többen direkt azért indították el ezt a szolgáltatást, mert számítottak az állami segítségből beszerezhető gépjárműre.
Több mint ötven település pályázott különböző kommunális eszközökre: kistraktorra, fűnyírótraktorra, hólapáttal kiegészített, adapterekkel felszerelt erőgépekre.
A jó gazdasági eredményeknek, valamint a hazai és uniós támogatásoknak köszönhetően felpörgött a gazdaság, mellyel egy időben bővült a foglalkoztatás, így egyszerűen elfogytak a 2010-es évek elején indított közmunkaprogramra jelentkezők, ezért az önkormányzatok kénytelenek voltak gépesíteni a közterületek karbantartásával járó feladatokat. Komoly gépparkvásárlási lehetőséget kínál a Magyar Falu Program az árkok kaszálására, a sportpályák fűnyírására, a járdák rendben tartására - folytatta a kormánybiztos.
Hatvan-hetven településen javult az alap egészségügyi ellátás az orvosi rendelők, várótermek felújításával és az orvosieszköz-beszerzések révén. Hetven-nyolcvan esetben az óvodák kerültek sorra, ahol óvodaépületet, játszóudvart újítottak fel vagy új objektumot, tornaszobát építettek fel, attól függően, hogy mire volt nagyobb szükség.

Gyopáros Alpár a Magyar Falu Program valamennyi szegmensét eredményesnek értékelte. Az intézkedésnek köszönhetően jelentős mértékben javult a kistelepülések életminősége. – Még nem vagyunk az út végén, de nagyon jó úton járunk – fogalmazott.

A választókerületben Téten kezdődött a legkorábban a tanuszoda építése, ezért ott haladnak a legjobban a munkálatok. Gyopáros Alpár elismerte, hogy mindhárom településen – Téten, Csornán és Kapuváron – különböző okokból késik a régóta vágyott fejlesztés. Viszont ha elkészül az összesen 3,6 milliárd forintos beruházás, nagy lehetőséget jelent a három város és a térség számára is, hiszen a környékbeli diákok is használhatják majd az uszodát – tette hozzá. Elmondta, hogy 2022 első negyedévében Téten, továbbá Kapuváron is át fogják adni az uszodát.
Csornán a helyszín kiválasztása miatt késik többet a beruházás, melyre szintén meg van már az 1,2 milliárd forint. Az országgyűlési képviselő úgy véli, hogy a csornai majdnem utoléri az előző kettőt, hiszen 2022 augusztusára be is fejeződhet az építkezés.

Beküldés dátuma: 2021. 06. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek