Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Erejükön felül támogatják a gyerekes családokat

Pásztori elöljárója pár évvel ezelőtt még reménytelenebbnek látta a falu megtartóképességét, de az utóbbi időben mintha megfordulni látszana a kedvezőtlen tendencia: jó hír, hogy kevésbé pártolnak el a fiatalok. Ennek egyik valószínű oka, hogy a faluban olcsónak mondhatók az ingatlanok: 4-5 millió forintért már lakható állapotú házat lehet vásárolni. Idén három huszonéves pár döntött úgy, hogy itt maradnak, december végéig pedig öt csecsemő születését várják a háromszáz lelkes településen. Pásztori abban a speciális helyzetben van, hogy a településen működő megyei fenntartású intézmény ellátottjai szintén állandó lakosnak számítanak, így velük együtt már négyszázhúszra rúg a létszám. Roncs Gábor úgy gondolja, hogy aki akar, talál magának munkát a környéken, ezért nem nyomasztja az embereket az állástalanság. Kötöttpályás vasútvonal nem halad át községen, ezért főleg az autóbusz-közlekedést veszik igénybe a helyiek, de néhányan személygépkocsit használnak a bejáráshoz. A közeli 86-os főútvonalon zajló kamionforgalom őket egyáltalán nem zavarja – tette hozzá a polgármester, majd ismét a fiatalokra gondolva megjegyezte: az évente egyszer megrendezett falunapon és nyárbúcsúztatón kívül nem nagyon van más szórakozási lehetőség, mert a többi ünnepség inkább a kisebbeknek szól. A klubhelyiségben sporteszközök és egyéb szabadidős tevékenység eltöltésére alkalmas eszközök várják az érdeklődőket. A kábeltévé és az internet  be van vezetve, viszont nagyon hiányzik a szennyvízelevezetés, amelyre kétszer adtak be pályázatot, de ez idáig egyik sem járt sikerrel. A korábban kialakított két szociális bérlakás mellé már tervezik a harmadikat: a régi óvodai konyhából szeretnének, s ha másként nem megy, akár önerőből egy 75 m2-es lakást építtetni.
Az ingatlanok említett olcsóságán kívül a jó levegő, a nyugodt környezet és a csekély közúti forgalom teheti vonzóvá a falut, ahol a közoktatási intézmények már régen megszűntek. A gyerekek a két kilométerre lévő szilsárkányi óvodába járnak át busszal, falugondnoki kísérettel, az iskolások nagyobb része pedig Csornán tanul, ahova szintén szervezetten utaztatják őket. A nagycsaládosoknak külön kedvezmény nincs, de a letelepülő fiatalok 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, s ugyanennyire számíthatnak az újszülött kisbabák is. A nagyobb gyermekek a beiskolázás előtt tízezer forintos segélyt kaptak, az óvodai költségeket pedig teljes egészében átvállalja az önkormányzat. – Szinte erőnkön felül  vállaljuk ezeket a terheket, mert úgy gondoljuk, a gyermekekben van a jövő – mondta Roncs Gábor.
Beküldés dátuma: 2011. 09. 14.

Kapcsolódó hírek

  • A trianoni békediktátum aláírására emlékeztek

    A kapuváriak folyamatosan példát mutatnak az összetartozásukról, legyen szó a családon, a szomszédságon belüli segítségnyújtásról, de elég egy magyar emberhez kötődő apró siker, jó hír is, hiszen az illető egy közülünk – hangsúlyozta Horváth László.

További hírek