Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Erőnlétét rendszeres gyakorlással és versenyzéssel tartja fenn

Rábcakapiban élő barátai közül sokan hódoltak e szenvedélynek, ezért részben tőlük vette át a mozgás szeretetét. A rendszeres edzéseket tizennégy éves korában kezdte, a csornai Csukás-iskolában pedig Molnár Csaba testnevelő tanár vette pártfogása alá. A diák elszántsága továbbá onnan fakad, hogy korábban nagyon sok bajnokságról készült képet és videót látott, s mint mondta, szinte magával ragadta a versenyszellem. Ő azért sportol, hogy küzdhessen.
Kezdetben kizárólag a fekvenyomás foglalkoztatta, ma pedig attól függ a felkészülése, hogy milyen típusú versenyt hirdetnek meg. A fiú úgy gondolja, hogy nem kell kettéválasztani a fekvenyomást és az erőemelést, mert nagyon hasonló energiabefektetést igényelnek. Egyedül nem érdemes nekilátni a gyakorlásnak, ezért barátjával közösen edzenek, aki vele azonos súlyokat emelget, így jól kiegyenlítik egymást. Szabó László nem fogyaszt plusz kiegészítő vitaminokat, inkább súlyának megőrzésére ügyel, a sérülések elkerülése érdekében pedig fokozott figyelmet fordít a bemelegítő gyakorlatokra. A lazább edzést arra szánja, hogy megőrizze az eddig elért szintet, de a megmérettetések előtti hónapokban 110 - 120 kilogrammra növeli a súlyokat, közvetlenül a verseny előtt pedig már 130 - 140-nel dolgozik. Szabó László amatőr versenyeken elért eddigi rekordja 145 kilogramm. A 2010 októberében Budapesten megrendezett Ifjúsági Magyar Fekvenyomó Bajnokságot 135 kilogrammal nyerte. A Csukás diákja tavaly egyébként tizenhárom megmérettetésen vett részt, ezek között amatőr és országos diákolimpia egyaránt szerepelt. Idén februárban szeretné megkezdeni a versenysorozatot, de már arról is tudomást szerzett, hogy ősszel fogják megrendezni Komáromban az országos bajnokságot, melyen mindenképpen ott akar lenni.
Beszélgetőpartnerünk szülei mezőgazdasági munkával foglalkoznak, ezért László gyakran segít a ház körül, ami szerinte szintén hozzájárul jó kondíciójának megtartásához. Mindemellett ha teheti, focizik, és futással tölti idejét, de a korábban űzött atlétika is hozzájárult erőnlétének megalapozásához. Szabó László hozzátette: szülőfalujában megalapozott a jövője, és várja őt a mezőgazdaság, de a fiatal nem bánná, ha az iskola befejezése után barátnőjével töltött közös nyaralásra is maradna ideje, na és persze a versenyzésekre.
Molnár Csaba, a csornai Csukás-iskola testnevelő tanára régóta foglalkozik a tehetséges fiatalok nevelésével, s mivel legalább tíz éve edzenek a tanulók a tornaterem fekvenyomó padján, Szabó László azonnal bekapcsolódott az edzésekbe. A fiú szorgalma és tehetsége  is hozzájárult ahhoz, hogy tanára felfigyeljen rá. A konditermet látogató húsz - huszonöt diák általában a testépítés miatt gyakorol rendszeresen, és kb.ketten - hárman alkalmasak arra, hogy elinduljanak a versenyeken.  Molnár Csaba eddig két országos diákolimpiai bajnok útját egyengette, közülük az egyik a 75 kg-os súlycsoportban küzdő Szabó László, aki végigdolgozta a diákolimpia korhatáraként megszabott öt évét, ezért az iskola legsikeresebb versenyzője lett - közölte tanára. A pedagógus leszögezte: a versenyzés tulajdonképpen életforma, és aki kitartó, az hozza az eredményeket. Nincs könnyű feladata a tornatanárnak, hogy a sport által lefoglalja  a tanulókat, mert egyre magasabb a fiatalok ingerküszöbe. Mivel az iskolában nem lehet új és még újabb fajta mozgásformákat bevezetni, megpróbálják a régieket szinten tartani. A Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolának már az is nagyszerű eredmény, ha diákjai a sok nagyvárosi versenyző mellett megállják a helyüket, az országos fekvenyomó bajnokság pedig már önmagában is motiváló erő.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek