Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Erős közösség a város és az ország alapja

Beled öt évvel ezelőtti várossá nyilvánítása a település töretlen fejlődésének egyik kiemelkedő állomása. Dél-Rábaköz központja dinamikus fejlődésnek indult: nem szűntek meg intézményei, hanem tovább erősödtek, azonkívül a helyi vállalkozók is számtalan előnyben részesültek. Épületeket, utakat újítottak fel az elmúlt években, a civil szervezetek pedig a város szépítésében szorgoskodtak töretlenül.

– Öt éve annak, hogy ilyenkor – Kisboldogasszony ünnepén - a városháza előtti téren, mind a két templom harangjainak zúgásával kezdetét vette az a rendezvény, amely településünk életében meghatározó mérföldkő. Beled nagyközséget a Magyar Köztársaság  elnöke várossá nyilvánította – mondta köszöntőjében Tompáné Balogh Mária.
– Mi indokolta a várossá válást ? – tette fel a kérdést a polgármester. – Elsősorban azok a változások, amelyeket már akkor sejtettünk, és napjainkra beigazolódtak. Ha nem kaptuk volna meg a városi rangot, sok olyan intézményünk szűnt volna meg itt helyben, amelyeket a belediek és a környékbeliek már megszoktak. Várossá válásunknak köszönhető, hogy megmaradt a munkaügyi hivatal kirendeltsége, és a falugazdász iroda. Várossá válásunk hozadéka a kapuvári járási hivatal kirendelt ügyfélfogadása, amelyre minden héten kedden kerül sor, és egész napos ügyintézést jelent. Várossá válásunk eredményeként került sor a rendőrség épületének felújítására. Szintén a városi cím eredményeként került sor a Pannon-Víz beledi telepének felújítására, új közkutak kihelyezésére, ezzel is biztosítva az egészséges ivóvizet Beledben és környékén. Az utóbbi öt évben több központi támogatásban részesült önkormányzatunk. Városi besorolásunknak köszönhetően 5 fővel bővíthettük a közös hivatal dolgozóinak létszámát, ezzel is növeltük a település munkahelyeinek számát. Lényeges segítséget jelentett a beledi vállalkozók részére a várossá válás.
A helyi vállalkozások 424 millió forint támogatásban részesültek, ami a munkahelyek megtartását és fejlesztését eredményezte. Az utak állapota mindenkit érint. Az önkormányzat kezelésében lévő 12 kilométeres szakasz nagy részét felújították, részben pályázati és zömmel saját forrásból. Jelentősen átalakult a környék harminc települését kiszolgáló  Egyesített Szociális Központ, új orvosi rendelő épült, az óvoda megszépült. A konyha melegvíz-ellátását napkollektorokkal segítik, továbbá elkészült a művelődési ház födémszigetelése. Az iskolaépület január óta nem az önkormányzat fenntartásába tartozik, de kicserélték a nyílászárókat. A város ingatlanok vásárlásával is növelte vagyonát. A szociális ellátórendszer keretében segítik a rászoruló családokat, a tartós munkanélkülieknek közmunkát ajánlanak fel, az utóbbi két évben pedig a diákok foglalkoztatására is lehetőség nyílott.
Tompáné Balogh Mária végül megköszönte a civilek városért tett önzetlen segítségét, akik a település szépítésével és szabadidős programok szervezésével járultak hozzá Beled élhetőbbé tételéhez.

– A hely, ahol élünk, formál és alakít bennünket. Meghatározza gondolatainkat, ízlésvilágunkat, törekvéseinket, vágyainkat, küzdelmeinket. A hely szelleméből táplálkoznak a szokások, így alakul ki a hagyomány és formálódik egységes nemzetté a Kárpát-medencében élő közösség. Szívből gratulálok a beledieknek az eddig végzett példaértékű és áldozatos munkájukhoz, és további sikereket kívánok a város számára Tompáné Balogh Mária vezetésével és Isten áldásával – mondta Széles Sándor kormánymegbízott.
Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő megjegyezte: Tompáné Balogh Mária beszélt a belediek eredményeiről, de szerényen elhallgatta, hogy ez a folyamat mekkora küzdelem volt valójában, hisz rengeteg energiát fordítottak a városi cím elnyerésére.

Beküldés dátuma: 2014. 09. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés