Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Értéktelennek tűnő holmikból műtárgy

A tárgyak magukban hordozzák azt a kort és szellemiséget, amelyben létrehozták, ezért évek múltán becsesebbé válnak az utókor számára. Az embereket pedig az teszi feledhetetlenné, hogy mit tettek életük során.

A Csornai Muzeális Intézmény negyedszer csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljának országos rendezvénysorozatához. A nyitóeseményen a „Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében” című könyvsorozat nyolcadik kötetét mutatták be az érdeklődőknek. Az említett példányszámba csornai vonatkozású tanítók életpályáját is belefoglalták, ezért a szakemberek úgy gondolták, hogy Beősze Antalt ne csak mint egykori pedagógust, hanem a helyi múzeum alapítóját is megismerje a nagyközönség.
– Tanítóként a Rábaköz szeretetére, a hagyományok tiszteletére nevelte a gyermekeket, később pedig a felnőtteket, mert a múzeumalapító munkában is részt vett – hangsúlyozta Bencsicsné Aszt Ágnes.
A „Mesterségek művészei” elnevezésű interaktív bemutatón olyan műtárgyakat tekinthettek meg a résztvevők, melyek egykor használati eszközként funkcionáltak. – Hogy egy tárgy mitől lesz műtárgy, érdekes kérdés, múzeumpedagógiánk egyik alapvető problémaköre – fogalmazott a régész–szakmuzeológus. Valahogy meg kell értetni a gyerekekkel, hogy a végtelenül egyszerű használati tárgyak megnemesülnek a múzeumi vitrin mögött – mondta érdeklődésünkre.

Beküldés dátuma: 2017. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play