Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ezüst hajú, arany szívű emberek közös ünnepe

Jó hangulatú baráti beszélgetések hívták életre a csornai nyugdíjasklubot, s az egyesületi formát öltő szerveződés jelenleg negyvenhárom tagot számlál. Az együvé tartozás érzése hozza össze az idősödő embereket hétről hétre, hisz csupán a testük gyengül, de a szívük és a lelkük továbbra is igényli a megértő barátok közelségét.

Kovács Edit, a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesület titkára köszöntötte elöljáróban a megjelenteket, majd Németh Győzőné, az egyesület elnöke beszélt a nyugdíjasklub indulásáról. Sajnos az alapítók nem érhették meg a 40. jubileumi ünnepséget, de tiszteletet érdemelnek akkori kezdeményezésükért – mondta a felszólaló. 1973-ban tíz férfi hozta létre a csornai nyugdíjas közösséget méghozzá úgy, hogy a vasárnapi mise után betértek a helyi presszóba, később pedig a művelődési központba tették át a találkák helyszínét. A tagság létszáma hullámzott, de egyes esztendőkben elérte az 50 főt, ráadásul a környező településekről is érkeztek érdeklődők.
– A művelődési központban ma is működik a város nyugdíjasait összefogó egyesület – mondta Németh Győzőné, majd hozzátette: Az aktív munkát befejező embereknek fontos a családon kívüli csoporthoz, klubhoz, egyesülethez való tartozás. A hasonló korúak szívesen megosztják egymással élményeiket, beszélik meg problémáikat, illetve az érdeklődési körüknek megfelelő programokon vehetnek részt. A Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesület további célja, hogy vonzó legyen a szépkorúak számára.
Az elnök külön köszöntötte a nyugdíjasklub azon legrégibb tagjait, akik hosszú ideje bábáskodnak a közösség fennmaradásáért: Horváth Antalnét, Szücs Józsefnét, Horváth Józsefet és feleségét, valamint Cser Istvánt. Ugyancsak a hála hangján szólították a jelképes ajándék átvételére Sebján Máriát és Ábrahámné Horváth Ildikót, mert a klubélet irányítói voltak sok esztendőn át, napjainkban pedig Szalayné Galambosi Tímea teszi lehetővé a heti egyszeri találkozót. Dr. Dóczy György azon munkálkodott, hogy az egyesület az Írisz nevet viselhesse. Dr. Turi György polgármester pedig az erkölcsi támogatás mellett anyagilag is segíti a csoportot a város részéről. Csorna vezetője megjegyezte: a mostani klubtagokat követő korosztályhoz tartozik, ezért jól ismeri azokat a körülményeket, amikor inkább a szoros emberi kapcsolatok domináltak. Akkoriban nem okozott meglepetést, ha a szomszédok és ismerősök az első hívó szóra segítettek.
Pozsgai Balázs, a Pannon Nyugdíjas Szövetség elnöke az ünnepségen elmondta: természetes igénye az időseknek, hogy „szabad” energiájukat és gondolataikat valakinek átadják, s ezt a szerepet töltik be a nyugdíjas egyesületek. Nagy Péter, a Pannon Nyugdíjas Szövetség címzetes elnöke szerint nem véletlenül választják a klubok közül egyre többen az egyesületi formát, mert így jelentős pályázati pénzhez jutnak, melyekből megtarthatják színes programjaikat.

A 40 éves jubileumi ünnepségen közreműködtek:  a csornai Bárdos Lajos kórus, az Írisz népdalkör, a mazsorettek, valamint a Napközi Otthonos Óvoda Lurkó csoportja. Vági Istvánné Heltai Jenő  „Nagymamácska”, Kun Józsefné Magyar Ottó „Az élet alkonyán” című versét szavalta, Molnár Ferenc pedig saját, Heteseim című szerzeményével állt a közönség elé.

 

Beküldés dátuma: 2013. 12. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play