Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Falunap színes programokkal

Lassan negyedszázados lesz a kónyi falunap, ezért tapasztalatokkal jócskán rendelkeznek. Pedig a kezdetekkor nekik sem volt egyszerű, s nemcsak azért, mert a szakértelmük hiányzott, hanem akkoriban a technikai feltételek is kezdetlegesek voltak. – Most már könnyebb a szervezés, hiszen huszonhárom év gyakorlata van mögöttünk, csak időben el kell kezdeni. A falunap fő teherviselője a kezdetektől fogva a helyi önkormányzat. Természetesen vannak támogatóink a lakosság részéről, és a helyben működő vállalkozások, nagyobb szervezetek is segítenek – tudtuk meg Aller Imrétől. A polgármester úgy gondolja, hogy a helyhatóságnak az egy-két napos fesztivált ki kell gazdálkodnia, és a forrást erre elő kell teremtenie. Kónyban a szervezők arra törekednek, hogy a programokban minél kevesebb legyen az ismétlés, ezért a produkciók és a kiállítások esztendőnként megújulnak. Ezzel szemben állandó elemei a falunapnak a községből elszármazottak fogadása és mindenki kedvencei, a sportrendezvények.

Az elszármazott szerint az itteni közösségi szellemet nem pótolja semmi.
Csonka Zoltán Kónyt húsz esztendeje hagyta el, és hat éve költözött az Egyesült Államok-beli keleti partról Nevadába, ahol a kamionsofőr régi szakmájában helyezkedett el. A Las Vegasban egyedül élő úriember nagy bánata, hogy odakinn kevés magyart ismer, de harminc-negyven személlyel rendszeresen tartja a kapcsolatot.  Az elszármazott szerint az utak állapota javult, és különösen az új sportközpont tetszik neki, amelynek helyén gyermekkorában  még pocsolyák éktelenkedtek. Csonka Zoltánnak nyolc esztendeje van még a nyugdíjig, de ha letelnek dolgos évei, azonnal hazatelepül a rábaközbe.

A faluhely adott, már csak egy tájház jellegű babamúzeumot szeretne, ahol gyermek és kézműves foglalkozásokat akar tartani.
A Nyíregyházáról Kónyba költözött Bagaméri Anikó nem túlzott, amikor azt mondta, hogy hatéves kora óta foglalkozik ruhatervezéssel, ami a pályaválasztáskor vált igazán komollyá. A stílus- és divattervező az aktuális trendek helyett önálló irányzatot hozott létre, amitől úgy érzi, kiteljesedett.  Népi és iparművészeti darabjaival nem ragaszkodik egyetlen tájegységhez sem, de egyértelműen a hagyományőrzés motiválja, amikor munkához lát. Anikó reméli, hogy a kónyiak megszerették, és tervezi, hogy elkészíti a helyiek korabeli viseletét.

A falunapon átadták a Kóny Községért Díjat: idén a kónyi születésű, Győrben élő Görcs Imre vállalkozó. Posztumusz kitüntetést kapott Kiss Miklós, az önkéntes tűzoltók néhai parancsnoka.
Beküldés dátuma: 2013. 08. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés