Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Falunapi körkép és fesztiválhangulat

A pásztori önkormányzat 2007-ben találta ki, hogy a településről elszármazottakat is meg kellene hívni a falunapra. Azóta Hazaváró néven illetik az évente megrendezendő ünnepet, amelynek alkalmából több mint háromszáz meghívót küldtek szerteszéjjel. Azóta megfordulni látszik a sorrend, mert majdnem többen vannak az elszármazottak, mint a jelenlegi, tősgyökeres pásztoriak – jegyezte meg Roncs Gábor polgármester. Sokorai Lászlóné jóideje más települést választott lakóhelyéül, de szívesen visszalátogat szülőfalujába, ahol leggyakrabban édesanyját látogatja. Bár kedvenc programja nincs, de nem szeretné kihagyni a falunapot egyik évben sem. Neubergerné Csonka Katalin szintén várja a település legjelesebb napját, amely alkalomból családostul látogatják a pásztori helyszíneket és találkoznak a régi ismerősökkel. Katalin nagyobb gyermekei inkább az esti bulizós programokat várják.
A bogyoszlói kavalkád látogatója a szép jövő reményében a régi műhelyből átalakított “Erus jósdájába” is betekinthetett. Az értékmegőrzés jegyében, a hivatalos programok részeként átadták a templom előtt álló, felújított millenniumi kopjafát. Az előkészületek viszontagságairól Varga Tamás polgármester hosszasan tájékoztatta a mintegy harmincfős közönséget, hogy még jobban örülhessenek a végeredménynek. A hiteles szemlélődők tapintásuk által is meggyőződtek a mementó valódiságáról, majd a hátraarcra buzdító felszólításra rendezték soraikat a fényképezés kedvéért. A pillanat varázsának megörökítése után hamar visszazökkentek eredeti állapotukba, és folytatódott a beszélgetés. A talpmasszázzsal, csakratisztítással, sodrófahajító-versennyel kecsegtető rendezvény második felében a zenészek és a táncosok vették át a főszerepet.
A páliban összegyűlt gyereksereget bábszínházi előadás szórakoztatta, a kicsik nagy örömére. Közben mindenki szeme láttára készült a fesztiválnak nevet adó rábaközi sütemény. A külföldiek érdeklődve figyelték a balta fejének tompábbig felével végzett perecverést. A kuriózum-jellegű tevékenységet több kamera rögzítette, s vele együtt a különböző nyelvű hangzatos kommenteket. A nap folyamán kiderült, hogy a perec nemcsak evésre, hanem dobásra és hajításra is való. A rábaközi kultúrát felvonultató fesztiválról Póczik Andrással, a falu polgármesterével beszélgettünk. Páli első embere elmondta, hogy szeretnék elkerülni a céllövöldés, bóvlis búcsúi jelleget, ezért a kézügyességet fejlesztő bemutatókkal a régi hagyományokat elevenítik fel. Kézművesek, dalkörök, táncegyüttesek mutatták be tudásukat a falunapnak szánt, de térségi összejövetellé szélesedett rendezvényen, melynek zárásaként könnyűzenei koncertet hirdettek.
Beküldés dátuma: 2011. 07. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play