Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Farád társulási formában pályázik a nagyobb projektekre

Farád önkormányzatának tagjai a falu élhetőbbé tételén munkálkodnak, és szeretnék, hogy a fiatalok is jól érezzék magukat a településen. – Nem titkolt szándékunk, hogy elérjük a kétezres lélekszámot – fogalmazott Szalai Zoltán polgármester.

Szorgalmas munkával töltött évet zártak 2016 végén a farádiak. Jól haladtak a problémás esetek megoldásával, de bőven maradt tennivaló az elkövetkezendő időszakra is.
– Szeretnénk, ha egyre többen költöznének Farádra, ebbe a szerethető kis faluba. A családok boldogulása és az itt élő emberek jó közérzete érdekében megpróbálunk mindent megadni – monda a község polgármestere.

Nagy lendülettel álltak neki tavaly nyáron az óvodához tartozó konyhai egység felújításának, így időben, elkészült a beruházás. Nagy gondot fordítottak az épület hőszigetelésére, akadálymentesített bejáró is készült. Az étkezőbe új székek és asztalok kerültek elhelyezésre. Szeptember 1-jén már a megszépült környezetben, a korszerű konyhai eszközökkel és berendezésekkel készült az ebéd az óvodásoknak. A gyermekétkeztetésre kiemelt figyelmet fordít az intézmény, hisz az óvoda vezetői számára sem közömbös, hogy milyen étel kerül a kicsik elé.
A több mint 40 millió forintos fejlesztést pályázati forrásból és a hozzá adott önerős pénzből oldották meg. Az épülethez tartozik egy bolt is, melyre szintén ráfért a renoválás. Az óvodaudvart is kicsinosították, ahol virágos, szép környezetben tartózkodhatnak a gyerekek.

– A jövőre vonatkozóan is vannak kitűzött céljaink. Természetesen továbbra is szeretnék megragadni a pályázati lehetőségeket.
Bősárkány és Sopronnémeti csatlakozásával, konzorciumban próbáljuk megoldani az egyik TOP-os energetikai projektet, mert az alkalmi társulási forma plusz pontot jelent a pályázat elbírálásánál. Farádon napelemes rendszert telepítenének a hivatalra, az óvodára, a közösségi házra és a konyhára.
Telente nincs használva a felújított sportöltöző és egyéb létesítményei, ezért elegendő a hőmérséklet néhány fokos szinten tartása. A fejlesztés után mindezt napenergiával biztosítanák.

Az önkormányzat korábban visszavásárolta a régi mozi épületét, ahova beköltöztetnék a tűzoltószertárat. Egyelőre várják a beadott pályázat elbírálását. A jól működő tűzoltó egyesület megérdemelné – tette hozzá a polgármester.

Harmadik alkalommal adtak be pályázatot a sportöltöző belső gépészeti felújítására. A közel 900 ezer forint önerőt igénylő beruházással apránként tették rendbe a sportcentrumot, ahol a pálya minősége szintén megfelelő.

Szalai Zoltán polgármester elődje, Tompos Béla telkeket alakított ki a lovaspálya észak-keleti részén, ahol mind a vízzel, villannyal ellátott huszonhat terület gazdára talált. Tavasszal megkezdődhet a szennyvízeleveztő-rendszer kiépítése, ami után felgyorsul a folyamat és kiadhatják az építései engedélyeket.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül pályázni lehet a külterületi közutak fejlesztésére, valamint az önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésésre. Farádot érdekli a lehetőség, de Acsalag és Sopronnémeti önkormányzatával közösen szeretnék benyújtani a pályázatot. A konzorciumban elnyerhető 20 millió forintos keretből 92 LE-s, egyenes hidas MTZ mezőgazdasági erőgépet, továbbá gallyvágót, ároktisztítót és hóekét szeretnének vásárolni. Falunapokon vagy egyéb rendezvények alkalmával a helyiek szívesen megmutatnák a farádi Hany csodálatos vidékét a látogatóknak, s ezért sem mindegy, hogy hepehupás vagy rendezett utakon járhatják be a környéket.
– Terveink közt szerepel még az evangélikus ravatalozó esőbeállójának elkészítése, továbbá mindegyik temetőbe urnafalat építenénk. Szeretnénk felújítani a kerékpárút eddig elkészült szakaszát, hiszen a csornai elkerülővel együtt tovább épül Jobaházáig – hangsúlyozta Szalai Zoltán.

A farádiak következő pályázatot szlovák–magyar együttműködés keretében kívánják megvalósítani: A mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Tanszékével, Sopronnémeti önkormányzatával, továbbá a magyarlakta szlovák Kismácséd és Madar községekkel közösen beadott pályázat természetesen minden település számára más-más célt jelent. Farád a 85-ös főúttól kiindulva öt méter széles murvás utat építeme a rendezvények többségének helyet adó lovaspályáig. A község a kulturális programok látogatottságának növekedését és szívonalának javulását várná ettől a projekttől. A konzorciumban Farád a gesztori szerepet töltené be.

Farád polgármestere kéri mindazon jó szándékú emberek, szervezetek támogatását, akik hozzájárulnának a település céljainak eléréséhez.

Beküldés dátuma: 2017. 01. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek