Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Farádi aratófesztivál

Aki megnézi a farádi nosztalgia aratást, el fog ámulnia látottakon. Szalai Zoltán polgármester szerint a fiatalok olyan szakértelemmel fognak hozzá a munkához, hogy  még az idősek is meglepődnek az eredményen.

A szervezők maradandó élményben részesítették a helyieket az idei nosztalgia aratás alkalmával, ráadásul idén a jó idő sem hagyta cserben a negyedik alkalommal megtartott Hanyi Nyár című rendezvényt. A hagyományőrző aratást még régebben kezdték, hisz tizennyolcadszor kerítettek erre alkalmat a faluban. A kezdeményezés Horváth Győző néprajzkutatótól ered, s egy ideje Balogh Gyula vette kézbe a dolgok irányítását. Szalai Zoltán szerint jó, ha a mai fiatalok is tudják, miként keresték eleink a mindennapi kenyeret, mert nehéz, fáradságos fizikai munkával tudták fenntartani magukat. A polgármester nagyra értékeli a fiatalok bátorságát, azt, hogy neki mernek gyürkőzni a kézi aratásnak. A korosabb helyieket pedig arra biztatta, hogy itt a lehetőség, adják át tudásukat a felsorakozott ifjabb nemzedéknek. Miután a jelenlévők torkukat leöblítették aratópálinkával, a kellő lendülethez már csak az elszántságot kellett összeszedniük. Az aratóknak nem rendeztek versenyt, de a főzőbrigádok megmérkőztek egymással, illetve megpróbálták meggyőzni a kóstolókat ízesebbnél ízesebb ételeikkel. Az önkormányzat mellett nagyon sokan támogatták a rendezvényt alapanyagok felajánlásával. Farád testvértelepüléséről, a szlovákiai Jányok községből is érkeztek kaszások, hogy részt vegyenek az aratáson.
A nyolcvankét éves Pál Imre, a farádi nosztalgia aratás legidősebb résztvevője 1946-ban fogott először kaszát a kezébe, de mióta a kézi munkát felváltották a gépek, csak a múltidézés kedvéért foglalatoskodik ezzel. Az aratóbrigádok menetrend szerint működtek, és mindenki tudta a dolgát. A kaszásból, a marokszedőből és a kötözőből álló hármas csoportok flottul együttműködtek, így hamarosan egymást érte a szépen kévékbe csomózott növényzet.  Ez a műveletsor kb. két hétig tartott, amely után lőcsös szekérrel behordták a házakhoz a gabonaszálakat. A cséplőgépek sorra járták a portákat, hogy bevégezzék a munkát, akiknek pedig kevesebb gabonájuk volt, azok a település kijelölt helyére szállították a kultúrnövényt, hogy összegyűjthessék a gabonaszemeket.

Beküldés dátuma: 2014. 08. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play