Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Farádon is kevesebből gazdálkodnak az idén

Az elmúlt egy-két hónapban történt változás a faluban - jegyezte meg a település első embere. Kétségtelen, hogy a legnagyobb mérvű beruházás a három évtizeddel ezelőtti típusterv alapján  épült orvosi rendelő januárban megkezdett korszerűsítése. A több mint 30 millió forintba kerülő munkálatok áfáját sajnos az önkormányzat nem tudja visszaigényelni, de mindenki számára észrevehető módon változik a rendelés színvonala.
- Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz benyújtott diverzifikációs pályázaton is nyertünk - közölte a polgármester. Az utólagos finanszírozású projekt két buszvárót, valamint a hozzájuk tartozó fedett kerékpártárolókat és mintegy 3,5 millió forint értékű játszóteret foglal magában. Mivel egyre több munkába járó ember használja a tömegközlekedést, néha szanaszéjjel hevernek a megállónál hagyott biciklik, a fedett helyen viszont le lehet őket láncolni. Az uniós követelményeknek is megfelelő új játszóhelyet a Zalka Máté utcában  képzelik el.
Egymillió forint bevételt jelent az iskolának az egyik nagyszülő által nyert pályázati pénz, melyet a következő projekt önrészeként használnának fel. Az általános iskola munkáját dicséri, hogy sikeresen szerepeltek a TIOP egyik 8,6 millió forintot érő pályázatán, mely révén  az interaktív táblával felszerelt osztályteremben minden gyermek laptopot használhat. A polgármester abban bízik, hogy a diákok néhány hónapon belül birtokba vehetik a korszerű eszközöket.
Mivel idéntől megváltozott a közmunka-program,  a falugondnokot és a mezőőrt is be fogják vonni a település körüli teendők elvégzésébe. Különösen a napközi otthonos konyhán érzik a közmunkás hiányát - derült ki az interjúból. Nagy szükség lenne a faluőri szolgálatra is, mert számtalanszor lefülelték a temető környéki autó-feltörőket és a téli fatolvajokat. Zebrával szeretnék megoldani a járda és a kerékpárút összekötését a Rákóczi utca végén, hiszen korábban halálos balesetet is történt a helyszínen. A kerékpárúttal pedig az a gond, hogy mélyebben fekszik, mint a 85-ös, ezért sötétben alig látszik a nyomvonala. Felezővonal felfestésével szeretnének ezen a problémán segíteni.
Farádnak idén kevesebb pénzből kell gazdálkodnia, ennek ellenére nem akarnak lemondani a civileknek nyújtott támogatásról, csak máshogy közelítik meg a feladatot: a szervezetek helyett a  közösség javát szolgáló programokat pártolnák.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek