Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Fedezd fel a településedet! - őszköszöntő Beleden

A program keretében megtekintették a település főbb nevezetességeit, továbbá látogatást tettek a katolikus és az evangélikus templomban. A helytörténeti gyűjtemények szemléje szintén a napirendben szerepeltek, így nem maradhatott ki a város legpatinásabb épülete, a Barthodeiszky-kastély sem. Délután megnyitották Gombás Ferenc soproni amatőr fényképész természetfotóiból rendezett kiállítást, mely formabontónak nevezhető abból a szempontból, hogy minden egyes felvételhez tartozott egy-egy irodalmi idézet. Utána a helyi nyugdíjasklub népdalköre tartott bemutatót, az este pedig a fiataloké volt, mert sport- és szabadidős programokat és versenyeket szerveztek a számukra.

Pallag Jánosné vezette azt a kis csoportot, amely vállalkozott a település nevezetességeinek, szép épületeinek  „felkutatására”. Mivel Beled története szorosan összefügg a Barthodeiszky-kastéllyal, a város múltjának rövid ismertetése után a helytörténeti kiállításnak otthont adó épületről beszélt a művelődésszervező. A katolikus templomnál további személyek csatlakoztak a menethez. Havassy Bálint plébános rögtön beljebb invitálta a csapatot, akik figyelmesen hallgatták az atya előadását. A korstílusok keveredésének nyomait magán őrző épületről nehéz lenne pontosan megmondani, hogy mely művészeti irányzathoz áll közelebb. A szószék a katolikus templomok megszokott formájához képest szokatlanul egyszerű, az orgona pedig csak egy évvel fiatalabb, mint maga az épület, ahol művészettörténeti szempontból értékes tárgyat nem lehet felfedezni, inkább helytörténeti érdekességeket rejtenek a falak. Béres László ismerős arcokat fogadott az evangélikus templomban. A lelkész szerint, ha mostanában épült volna fel a város, a felekezetek nem külön helyen tartanák a szentmiséket, mert annál sokkal több dolog köti össze az embereket, mint ahány esetleg szétválasztja őket. Az egyhajós, mellékoltárokat nélkülöző evangélikus templom visszafogottabb, mint a katolikus, viszont díszesebb a reformátusnál. Az oltárképeken Jézus életének egy-egy jelenete tekinthető meg. A szép környezethez illeszkedő templom a gyerekek számára is biztonságos, mert  nem kell attól tartani, hogy kiszaladnak az utcára.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play