Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Fehértón megszépült környezetben várják a híveket

Az utókornak kötelessége megőrizni az ősök által emelt templomokat, hisz a jövő településeinek alapvető pillérei, mint a gyermekek, a család, a munka és a tudás  közt kiemelt helye van a hitnek. Ezek, és különösen utóbbi nélkül nem lehet a jövőbe vetett reménységről beszélni – fogalmazott Nagy Emma Zsófia. A nyugalmazott pedagógus szerint Isten háza nélkül elembertelenedik a környezet, mivel valamennyien a feljebbvaló képmásaiként jöttünk a világra. A templomra 20,9 millió forintot költhettek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program jóvoltából. A 2011 őszén állványozással és  tetőcserével megkezdett munkálatok idén tavasszal folytatódtak, amikor vörösréz burkolattal újult meg a torony.  Ezt követően a falak kerültek sorra, majd megoldódott a korszerű vízelvezetés is, a földmunkákat pedig a díszburkolat lerakása zárta. Azóta márvánnyal borított lépcső vezet a bejáratig, és restaurálták a műemléki védettséget élvező Mária-szobrot is, valamint felállították a nyáron elkészült millenniumi keresztet. Amikor kiderült, hogy nem lesz elegendő a pályázati forrás, a kezdeményezést 2 millió forinttal támogatta az önkormányzat. A templomkert teljes felújítása Tóth Alice polgármester asszony irányítása alatt zajlott. A Mária-szobor rendbe tétele 1,5 millióba került, amire szintén pályázaton nyerték a pénzt, s ugyanígy a térkövezésre. Gőgh Tibor plébános négy községben végzett lelkipásztori munkája mellett a projekt benyújtásától kezdve követte nyomon a építkezést, és intézte az elszámolásokat.

– Nem azért kell kereszténynek lenni, mert szép szokás, hanem ahogy Szent Pál mondta: megtanultuk, hogy Krisztusban van az igazság. Ma az a tragédia, hogy sok keresztény is csak szokásnak tartja hitét  – hangzott dr. Pápai Lajos beszéde. A megyés püspök szerint aki nem követi a keresztény életet, és helyette az ellenérveket sorolja, az eltávolodott vallásától. Nem elég hallani és tudni Jézus Krisztusról, mert a hit örömét kell felfedezni. Akkor kezdődik a hiteles tanúságtétel, ha ez konkrétan jelent valamit  az egyén mindennapi életében. A templom, mint külső jel mutat rá mindezekre, amely egyben az a hely, ahol Krisztus továbbélhet.

Gőgh Tibor, a volt kapuvári káplán 1999 óta plébánosa Fehértónak, ezenkívül Lébény, Győrsövényház és Bezi tartozik lelkipásztori szolgálatához. A Gyümölcsoltó Boldogasszony templombelsője 2000-ben megszépült, s azóta készültek külsejének felújítására. A plébános bizakodó, mert ha képesek lesznek továbbra is rendben tartani az épületeket, a falu vonzó maradhat a betelepülők számára. Fehértót legutóbb három család választotta otthonául
Beküldés dátuma: 2012. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play