Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Fehértón megszépült környezetben várják a híveket

Az utókornak kötelessége megőrizni az ősök által emelt templomokat, hisz a jövő településeinek alapvető pillérei, mint a gyermekek, a család, a munka és a tudás  közt kiemelt helye van a hitnek. Ezek, és különösen utóbbi nélkül nem lehet a jövőbe vetett reménységről beszélni – fogalmazott Nagy Emma Zsófia. A nyugalmazott pedagógus szerint Isten háza nélkül elembertelenedik a környezet, mivel valamennyien a feljebbvaló képmásaiként jöttünk a világra. A templomra 20,9 millió forintot költhettek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program jóvoltából. A 2011 őszén állványozással és  tetőcserével megkezdett munkálatok idén tavasszal folytatódtak, amikor vörösréz burkolattal újult meg a torony.  Ezt követően a falak kerültek sorra, majd megoldódott a korszerű vízelvezetés is, a földmunkákat pedig a díszburkolat lerakása zárta. Azóta márvánnyal borított lépcső vezet a bejáratig, és restaurálták a műemléki védettséget élvező Mária-szobrot is, valamint felállították a nyáron elkészült millenniumi keresztet. Amikor kiderült, hogy nem lesz elegendő a pályázati forrás, a kezdeményezést 2 millió forinttal támogatta az önkormányzat. A templomkert teljes felújítása Tóth Alice polgármester asszony irányítása alatt zajlott. A Mária-szobor rendbe tétele 1,5 millióba került, amire szintén pályázaton nyerték a pénzt, s ugyanígy a térkövezésre. Gőgh Tibor plébános négy községben végzett lelkipásztori munkája mellett a projekt benyújtásától kezdve követte nyomon a építkezést, és intézte az elszámolásokat.

– Nem azért kell kereszténynek lenni, mert szép szokás, hanem ahogy Szent Pál mondta: megtanultuk, hogy Krisztusban van az igazság. Ma az a tragédia, hogy sok keresztény is csak szokásnak tartja hitét  – hangzott dr. Pápai Lajos beszéde. A megyés püspök szerint aki nem követi a keresztény életet, és helyette az ellenérveket sorolja, az eltávolodott vallásától. Nem elég hallani és tudni Jézus Krisztusról, mert a hit örömét kell felfedezni. Akkor kezdődik a hiteles tanúságtétel, ha ez konkrétan jelent valamit  az egyén mindennapi életében. A templom, mint külső jel mutat rá mindezekre, amely egyben az a hely, ahol Krisztus továbbélhet.

Gőgh Tibor, a volt kapuvári káplán 1999 óta plébánosa Fehértónak, ezenkívül Lébény, Győrsövényház és Bezi tartozik lelkipásztori szolgálatához. A Gyümölcsoltó Boldogasszony templombelsője 2000-ben megszépült, s azóta készültek külsejének felújítására. A plébános bizakodó, mert ha képesek lesznek továbbra is rendben tartani az épületeket, a falu vonzó maradhat a betelepülők számára. Fehértót legutóbb három család választotta otthonául
Beküldés dátuma: 2012. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés