Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Fel kell vállalni a rábaközi sajátosságokat

Épphogy befejeződött Beled legnagyobb össznépi rendezvénye, már a következő fesztivál tervezésébe kezdtek, s az sem kizárt, hogy jövőre ingyenes nagykoncerttel várják az érdeklődőket. A korábbi évek tapasztalataiból tanulva 2011-ben sok mindent másként csináltak a szervezők. Az emberekkel való beszélgetés során kiderült, hogy nagyon megkapó volt a megnyitóban bemutatott  óvodások műsora, hiszen valamikor régen a lányok házról házra járva énekeltek, és köszöntötték az ünnepet. Nagyon kevés település őrizte meg ezt a népszokást, amelyet Beleden modernebb formában próbálnak továbbéltetni – mesélte Tompáné Balogh Mária.
A beledi származású Ágoston Csilla szándékosan a pünkösdi fesztiválra időzítette hazalátogatását, a vele érkező Kostyál Gergely pedig a Tata melletti Tardosról utazott a sokadalomra. A fiatalok részt vettek az istentiszteleten, és a többi délutáni rendezvényen. Séta közben elégedetten állapították meg, hogy sokszínű lett a kirakodóvásár, s amit  kicsit hiányoltak, az egy országos hírű nagy együttes koncertje, de talán jövőre ez is meglesz. Gergely egyértelműen párja kedvéért látogatott a Rábaközbe. Volt néptáncosként kifejezetten élvezte a helyiek bemutatóját. Balogh József több mint negyven évet töltött Beleden, s csupán három fesztiválon nem tudott részt venni. Jól érezte magát a megnyitón is, de  különösen a felnőttek és a gyermekek kulturális műsora tetszett neki. Az előző éveket alapul véve valamivel több kiállítóra számított. A tősgyökeres beledi Takács István maximálisan elégedett volt a szervezők munkájával, azt viszont nem vette jó néven, hogy a hazai sztár előadók  nem anyanyelvükön énekeltek. A  fesztivált végig figyelemmel kísérő beledi úr annak örült, hogy kulturált szórakozókkal találkozott mindhárom napon. Molnár Gyuláné nem látta az összes programot, de amelyiken részt vett, azzal nagyon elégedett volt. A fiatalokat és idősebbeket összekovácsoló fesztiválon különösen a nótaműsort várta, és ha teheti, jövőre is meglátogatja a pünkösdi rendezvényt.
Idén pályázati forrást is nyert a település a fesztivál megrendezésére, ezért több rábaközi identitást erősítő, helyi program színesítette a találkozót. Sokak érdeklődését kiváltotta a szabadban, sátor alatt celebrált ökumenikus istentisztelet. Beled polgármestere több vásározóra és kiállítóra számított, s úgy látja, mintha a fiatalabb generáció jobban érezné az ilyen fesztiválokon való bemutatkozás  marketing jellegét. A vállalkozók egyébként sem nagyon érnek rá év közben egymással tartani a kapcsolatot, ezért szerinte jobban ki kellene használniuk a nyilvánosság adta és tapasztalatgyűjtési lehetőségeket. Egymás közelében tevékenykednek ezek a társaságok, s mégsem ismerik közös gondjaikat, pedig ha elbeszélgetnének, lehet, hogy választ kapnának számos nehezen megoldható problémájukra. – Az elkövetkezendő időszakban ezt próbálom erősíteni, minden vállalkozóval erről beszélni, hogy jöjjenek el jövőre a kilencedik pünkösdi fesztiválra – fogalmazott a beledi polgármester, akinek ezenkívül még két nagy vágya van: Nemcsak az eddigi  három faházat szeretnék a kiállítók rendelkezésére bocsátani, hanem az ennél kisebb, de egységes és nyitott pavilonokkal még színesebb lehetne a kavalkád. Tompáné Balogh Mária még elégedettebb lenne, ha az ökumenikus istentiszteleten mindhárom  környékbeli egyházközség tagjai megjelennének (a vicai és a beledi katolikus, valamint az  evangélikus közösség).
Már megkezdődtek a tárgyalások a 2012-es pünkösdi fesztiválról, hiszen a Wiedemann Mezőgazdasági és Gépgyártó Kft.jövőre tartja alapításának huszadik évfordulóját, s ennek  apropójából dupla ünnepre készülnek Beleden.

Beküldés dátuma: 2011. 07. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés