Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Felajánlásból zöldítik a várost

A beledi lakosság mélységes felháborodását keltette nemrég az energiaszolgáltató villamos vezetékeinek megóvása érdekében indított fanyesési akció. A polgármester szerint a végeredmény enyhén szólva „kiverte a biztosítékot” az emberek körében. Ilyen előzmények után még nagyobb örömmel töltötte el a helyieket a váratlanul érkezett felajánlás.

Húsz évvel ezelőtt „baba fasort” telepítettek Beledben, és azóta nem történt hasonló kezdeményezés a településen. Major Jenő örömmel beszélt a legújabb fásítási akcióról, melynek keretében gömbkőrisek kerültek ki a művelődési központ, valamint a sportcsarnok elé.
– Az utóbbi években sem volt példa hasonló kezdeményezésre. Körülbelül egy hónapja keresett meg az SPF Hungary Kft. ügyvezetője, Pál Tamás úr, hogy cégük idén ünnepli tízéves jubileumát és ebből az alkalomból szeretnének tíz darab fát elültetni a város területén. A telefonhívás épp egybeesett azzal az esettel, hogy az E.On a villamos vezetékeket elérő vagy megközelítő fákat visszanyesette, és ennek végredeménye lett a fentebb említett szomorú eredmény – mondta a polgármester.

A városvezető közös bejáráson vett részt a fákat felajánló cég képviselőjével, valamint az ültetést végző szili Ulmus Díszfaiskola vezetőjével. Az ültetést különös figyelemmel kellett végezni, hiszen a terület alatt két éve egy távközlési vezetéket helyeztek el.
A fákat méretüknél fogva daruval kellett a helyére illeszteni az előre kiásott legalább 1 méter átmérőjű gödrökbe. Major Jenő abban bízik, hogy a kilombosodó növények már a tavasz folyamán szép látványt nyújtanak, de néhány év elteltével teljes pompájukban díszíthetik a területet.

A polgármester a városvezetés további elképzeléseit is megosztotta televíziónkkal: A többi olyan helyen is szeretnék pótolni a hiányt, ahol kénytelenek kivágatni a szakszerűtlenül megcsonkított fákat. Ráadásul a fákat felajánló vállalkozás hagyományt teremtene kezdeményezéséből, mert már most jelezték, hogy jövőre is biztosítják a növényzetet a szükséges helyre, mely az egészségház előtti terület lesz.
– Épp a napokban kaptam meg a tervet arról, hogy miként lesz az egész kialakítva, hogy lesznek a parkolók, melyek lesznek a zöldterületek.

Már a gyermekek is úgy tanulják az iskolában, hogy a növényzetnek kettős szerepe van: egyrészt a levegő tisztítása az oxigéntermelés révén, valamint a környezetbe illesztve szép díszei lehetnek a településnek. A régi képeslapok megőrizték Beled eredeti látképét, melyhez hozzátartozott a város legfrekventáltabb részén lévő Rákóczi utcai hársfasor. Sajnos a védett növényekből korábban el kellett távolítani a korhadásnak indult példányokat, ezenkívül a mostani nyesésnek is áldozatul esett jónéhány fa. A járda melletti gömbakácok egy része a csatornaépítéskor került ki a helyéről, de az eredetiekhez hasonló formájú növénnyel pótolták azokat.
Major Jenő elmondta, hogy az egységes utcakép kialakítása érdekében az önkormányzat a későbbiekben is lehetőleg azonos fajtákat szeretne ültetni a városban.

Beküldés dátuma: 2017. 12. 06.

Kapcsolódó hírek

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play