Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Felkészült gyógyszerész házaspár áll a lakosság szolgálatában

Az Antal házaspár pályakezdése óta a világ alaposan megváltozott, a beledi gyógyszertár működéséről pedig a február végi ülésig nem sok mindent tudtak, így akkor hallgatták meg a tiszti főgyógyszerész és a hálózat szakmai igazgatójának véleményét is.
A szakma minden lépcsőfokát végigjárt dr. Antal József és felesége február 11-én vették birtokukba a beledi gyógyszertárat, és nem a legkellemesebb dologgal, de kénytelenek voltak leltárral indítani itteni ténykedésüket. A házaspár mindkét tagja Szegeden végezte el az egyetemet, ahol évfolyamtársak voltak. A feleség így idézte fel megismerkedésüket: szeretett cseverészni, ezért a gyakorlatvezető két fiú mellé rendelte. Innentől már ismerős a történet, mert az egyikük a férjeként folytatta vele a beszélgetéseket. – Mindegyikünk másban jó, ezért kiegészítjük egymást  – véleményezte kapcsolatukat a  patikus hölgy. Államvizsgájuk éve még javában a rendszerváltás előtt volt, ami a gyógyszertári intézményrendszeren is megmutatkozott: a megyei központok pályáztatták az álláskeresőket. Az Alföldről származó fiataloknak nagy ugrást jelentett a szolgálati lakással járó veszprémi munkalehetőség.  Dr. Antal József későbbi munkahelyeit az aktuális helyzetnek megfelelően választotta meg: „sok helyen dolgoztam, és általában, mint mindenki, a jobb anyagi lehetőséget kínáló helyre mentem”. Akkoriban még ritkának számítottak a magángyógyszertárak, de Antal úr és neje itt is kipróbálhatták szaktudásukat. A patikaprivatizációként megismert átalakulás során akinek anyagi ereje lehetővé tette, vagy egyéb külső befektetői forrással rendelkezett, az megvásárolhatta a patikát. – A törvényi előírások a gyógyszerész jelenlétét megkövetelték, viszont a többségi tulajdonosok sok esetben szakmához nem értő, de pénzzel rendelkező csoportok voltak. A jelenleg kormányon lévő miniszterelnök javaslatára 2017-ig vissza kell adniuk ezeket a tulajdonrészeket, pontosabban 51 százalékos többséggel kell rendelkezniük a patikában lévő szakszemélyzetnek.
Dr. Antal József és felesége az egyik gyógyszertárakat tömörítő befektetői szervezet pályázata révén kerültek Beledbe. Jelenlegi munkahelyük nem kis távolságra van otthonuktól, ezért indulás előtt az időjárási viszonyokat is figyelembe kell venniük. A három gyermeket nevelő patikust és nejét egyelőre nem zavarja az oda-vissza utazgatás, s mint mondta, legalább menet közben van idejük az éppen függőben lévő dolgok megbeszélésére. Dr. Antal József azt is elárulta, hogy lányuk érettségije után megfontolják a helybe költözést, hiszen akkorra mindhárom csemetéjük kirepül a családi fészekből. A laikusok a fogadótérben zajló eseményeket látják a gyógyszerészi munkából, ami persze ennél lényegesen többet jelent. Az új beledi gyógyszerészek egyelőre inkább a tevékenység kevésbé látványos, jórészt adminisztrációs részével vannak elfoglalva, de a későbbiekben szeretnének az emberekkel megismerkedni. Rengeteg szervezést és előkészületet igényelt a mihályi fiókpatika megnyitása is.
Az azonos hatóanyag tartalmú, de különböző gyártók által előállított készítmények közül több szempontot figyelembe véve kell választani, ami plusz terhet jelent a patikusoknak. Időszakos készítményhiány a legnagyobb jóakaratuk ellenére is bármikor előfordulhat, de az ezzel járó kellemetlenségeket megpróbálják kiküszöbölni.
– Nekünk más lehetőségünk nincs, mint bebizonyítani: a beledi patika működhet másként is – fogalmazott dr. Antal József, hozzátéve: a működési engedélyben szereplő nyitva tartás szerint fognak üzemelni. Amennyiben egészségügyi, személyi vagy technikai okok miatt mégsem tudnák fogadni az ügyfeleket, arról mindenképpen értesítik a település önkormányzatát. A páciensek kiszolgálását az eddiginél pörgősebbre tervezik, hogy megszűnjön a hosszas sorban állás. Mindenesetre az Antal házaspár hosszú távú beledi tartózkodása részükről eldőlt, mindenki megelégedésére szeretnének a Rábaközben dolgozni. Dr. Antal József felesége akkor lenne boldog, ha jókat hallana  az emberektől, akik  mosolyukkal jeleznék elégedettségüket.  Az interjú alapján a derűs patikus hölgynek ez nem fog nehezére esni.
Beküldés dátuma: 2013. 03. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play