Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Felkészült gyógyszerész házaspár áll a lakosság szolgálatában

Az Antal házaspár pályakezdése óta a világ alaposan megváltozott, a beledi gyógyszertár működéséről pedig a február végi ülésig nem sok mindent tudtak, így akkor hallgatták meg a tiszti főgyógyszerész és a hálózat szakmai igazgatójának véleményét is.
A szakma minden lépcsőfokát végigjárt dr. Antal József és felesége február 11-én vették birtokukba a beledi gyógyszertárat, és nem a legkellemesebb dologgal, de kénytelenek voltak leltárral indítani itteni ténykedésüket. A házaspár mindkét tagja Szegeden végezte el az egyetemet, ahol évfolyamtársak voltak. A feleség így idézte fel megismerkedésüket: szeretett cseverészni, ezért a gyakorlatvezető két fiú mellé rendelte. Innentől már ismerős a történet, mert az egyikük a férjeként folytatta vele a beszélgetéseket. – Mindegyikünk másban jó, ezért kiegészítjük egymást  – véleményezte kapcsolatukat a  patikus hölgy. Államvizsgájuk éve még javában a rendszerváltás előtt volt, ami a gyógyszertári intézményrendszeren is megmutatkozott: a megyei központok pályáztatták az álláskeresőket. Az Alföldről származó fiataloknak nagy ugrást jelentett a szolgálati lakással járó veszprémi munkalehetőség.  Dr. Antal József későbbi munkahelyeit az aktuális helyzetnek megfelelően választotta meg: „sok helyen dolgoztam, és általában, mint mindenki, a jobb anyagi lehetőséget kínáló helyre mentem”. Akkoriban még ritkának számítottak a magángyógyszertárak, de Antal úr és neje itt is kipróbálhatták szaktudásukat. A patikaprivatizációként megismert átalakulás során akinek anyagi ereje lehetővé tette, vagy egyéb külső befektetői forrással rendelkezett, az megvásárolhatta a patikát. – A törvényi előírások a gyógyszerész jelenlétét megkövetelték, viszont a többségi tulajdonosok sok esetben szakmához nem értő, de pénzzel rendelkező csoportok voltak. A jelenleg kormányon lévő miniszterelnök javaslatára 2017-ig vissza kell adniuk ezeket a tulajdonrészeket, pontosabban 51 százalékos többséggel kell rendelkezniük a patikában lévő szakszemélyzetnek.
Dr. Antal József és felesége az egyik gyógyszertárakat tömörítő befektetői szervezet pályázata révén kerültek Beledbe. Jelenlegi munkahelyük nem kis távolságra van otthonuktól, ezért indulás előtt az időjárási viszonyokat is figyelembe kell venniük. A három gyermeket nevelő patikust és nejét egyelőre nem zavarja az oda-vissza utazgatás, s mint mondta, legalább menet közben van idejük az éppen függőben lévő dolgok megbeszélésére. Dr. Antal József azt is elárulta, hogy lányuk érettségije után megfontolják a helybe költözést, hiszen akkorra mindhárom csemetéjük kirepül a családi fészekből. A laikusok a fogadótérben zajló eseményeket látják a gyógyszerészi munkából, ami persze ennél lényegesen többet jelent. Az új beledi gyógyszerészek egyelőre inkább a tevékenység kevésbé látványos, jórészt adminisztrációs részével vannak elfoglalva, de a későbbiekben szeretnének az emberekkel megismerkedni. Rengeteg szervezést és előkészületet igényelt a mihályi fiókpatika megnyitása is.
Az azonos hatóanyag tartalmú, de különböző gyártók által előállított készítmények közül több szempontot figyelembe véve kell választani, ami plusz terhet jelent a patikusoknak. Időszakos készítményhiány a legnagyobb jóakaratuk ellenére is bármikor előfordulhat, de az ezzel járó kellemetlenségeket megpróbálják kiküszöbölni.
– Nekünk más lehetőségünk nincs, mint bebizonyítani: a beledi patika működhet másként is – fogalmazott dr. Antal József, hozzátéve: a működési engedélyben szereplő nyitva tartás szerint fognak üzemelni. Amennyiben egészségügyi, személyi vagy technikai okok miatt mégsem tudnák fogadni az ügyfeleket, arról mindenképpen értesítik a település önkormányzatát. A páciensek kiszolgálását az eddiginél pörgősebbre tervezik, hogy megszűnjön a hosszas sorban állás. Mindenesetre az Antal házaspár hosszú távú beledi tartózkodása részükről eldőlt, mindenki megelégedésére szeretnének a Rábaközben dolgozni. Dr. Antal József felesége akkor lenne boldog, ha jókat hallana  az emberektől, akik  mosolyukkal jeleznék elégedettségüket.  Az interjú alapján a derűs patikus hölgynek ez nem fog nehezére esni.
Beküldés dátuma: 2013. 03. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés