Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Félmilliárd pályázati támogatás és ötszáz milliót meghaladó önrész Beleden

Most van aktualitása annak, hogy a képviselő-testület a polgármesterrel az élen beszámoljon a 2019 októberében indult önkormányzati ciklus eredményeiről – mondta Major Jenő a 2024. május 30-i képviselő-testületi ülés elején. A város vezetése az utak és járdák, valamint a középületek korszerűsítése mellett arra is odafigyel, hogy bővüljön az elérhető szolgáltatások köre a településen.

Major Jenő miután ismertette a 2024. május 30-i képviselő-testületi ülés napirendi pontjait, rátért az elmúlt időszakban történt események felsorolására. A városvezető jelezte: Nem újdonság, hogy összefoglalja a testületi ülések között eltelt időszak legfontosabb eredményeit, de most hosszabb történetbe fog bele, mert a június 9-i helyhatósági választások miatt szeretné lezárni az elmúlt közel ötéves ciklust.

Beszámolójában főleg a beruházásokra, fejlesztésekre összpontosít, ezért sok számadat fog elhangzani – jegyezte meg a polgármester. Szerinte a 2014-től 2019-ig terjedő időszak is nagy léptékű városfejlesztési programokat tartalmazott. A mostani testület nagy lendülettel vette át és folytatta az elődök munkáját.
A 2019-től 2024 nyaráig terjedő időintervallumban 93 millió forintot fordítottak a járdák felújítására, ami tartalmazta a Béke, a Közép, az Arany János, a Hunyadi , a Pacsirta, a Füzes és a Jókai utca rendbetételét. Ezenkívül folyamatban van a városközpont rehabilitációja, melynek szintén része a járdafelújítás. Ennek költségeit az említett 93 millió forint nem tartalmazza.
Az önkormányzat 52,5 millió forintot költött az utak helyreállítására. A munkálatok Rákóczi utca elejét érintették az Árpád kerttől a város széléig terjedő vonalban. Tavaly készült el 32 millió forint értékben az Arany és a Győri utca korszerűsítése, továbbá néhány kisebb összekötő utat is felújítottak.
Ha a közlekedésről van szó, nem maradhattak ki a kerékpárutak sem. 2023-ban lett kész a Rákóczi utcai kerékpárút több mint 28 millió forint értékben. A Vica - Beled közti kerékpárút idén lesz kész, mely közel 24 millió forintba fog kerülni.
Major Jenő az állam gondozásában lévő útfejlesztésről is beszélt, ami nagymértékben javítja az itt élők életkörülményeit: teljes hosszában megújult a Rákóczi utca, valamint a Jókai utca útburkolata. – Igazán komplex közlekedés-fejlesztésről  beszélhetünk, ha hozzávesszük, hogy korszerűsítettük a kerékpárutat is, a városközpont 600 méteres szakaszán parkolót építünk és sor kerül a járdafelújításra is – jegyezte meg Major Jenő.
2020/2021-ben készült el az egészségközpont, melyre közel 94 millió forintot költött a beledi önkormányzat. További 5 millió forintot meghaladó összeget fordítottak a helyiségek bebútorozására és a klímaberendezésekre. Az egészségközpont feletti három lakás közül az egyiket 11,5 millió forintból teljes körűen felújították. Teljes mértékben megújult az egészségközpont melletti gyógyszertár: a belső terek rendbetételéről az üzemeltető gondoskodott, az épület külsejét pedig az önkormányzat hozatta rendbe. A polgármester elmondta, hogy ebbe beletartozott a ház alapjának megerősítése, a külső nyílászárók cseréje, a tetőfelújítás és szigeteléssel együtt a külső homlokzati felújítás. A munkálatokra együttesen 23,5 millió forintra volt szükség.
Tovább haladva a városközpontban: A jelenleg állatklinikának és állatpatikának helyet adó önkormányzati épületre 23 millió forintot költöttek.
2018-ban történt sajnálatos tűzeset miatt újjá kellett építeni a vicai faluházat, mely 63,5 millió forintjába került az önkormányzatnak. Jelenleg is épül az ingatlan előtti kerítés, amire közel 7 millió forintot fordítanak.
Több ütemben újították fel a kultúra központjának számító művelődési házat, mely eddig 128 millió forintba került. Az első szint teljeskörű felújítása a gépészeti berendezések, a padozat és a nyílászárók cseréjétől kezdve a belső terek átépítésén át mindent magában foglalt. A következő esztendőben álltak neki a tető és az oldalfal szigetelésének. A művelődési központ külső környezetét szintén rendbe hozták. Az idei költségvetésben további 30 millió forintot különítettek el a munkálatok folytatására, mely a felső szint korszerűsítését, valamint kerítés építést és a külső színpad lefedését is tartalmazza.

Európai színvonalú épületek, új utak és járdák Beleden

A 2018-ban felújított óvodában a mostani önkormányzati ciklusra is maradt még feladat. Sor került a tetőcserére, a külső homlokzat átépítésére, mellyel új arculatot kapott az intézmény, valamint a ház környezetének szépítésére. Ezek a feladatok összesen 68 millió forintot igényeltek. A 90 millió forint pályázati pénz fennmaradó részét visszafizeti az önkormányzat, mert a beruházást kevesebb pénzből is meg tudták oldani. Ebben az időszakban készült el az óvoda utcafronti kerítése is 9,5 millió forintból.
A városvezető szerint a felújított középületeik és környezetük európai színvonalú lett, és mindenképpen megállnák a helyüket bármely hazai nagyvárosban is.
Kevésbé látványos, de fontos előrelépés, hogy a városháza udvarán lévő közel százesztendős gazdasági épületek helyén időtálló, tárolásra alkalmas építményt és műhelyeket alakítottak ki közel 14 millió forintból. Az összeg magában foglalja az alapozást, az épületszerkezet elkészítését, valamint az elektromos hálózat kiépítését.
Az elmúló ciklusban az óvodaudvar játékparkja, valamint a Hársfa és Ifjúság utcai játszótér is megújult. Major Jenő örömmel látja, hogy kedvelik a gyerekek ezt a helyszínt is, de ugyanilyen népszerű a kerékpáros pihenő is, ahova 2,5 millió forintért szereztek be új játszóeszközöket.
A negyven-ötven éve épült ingatlanokra igencsak ráfért a felújítás jegyezte meg Major Jenő, majd hozzátette: A belediek büszkén tekinthetnek a modern, 21. századi épületeikre, melyeknek nemcsak a funkciója javult rengeteget, de városképi szempontból sem elhanyagolható a fejlődés. Beszámolója végén a polgármester hangsúlyozta: Főleg azokat a beruházásokat szorgalmazta a városvezetés, melyek ha elkészülnek, minél több ember életére legyenek pozitív hatással. Összegezve az elmúlt négy éves önkormányzati ciklust, a képviselő-testület 756 millió 370 ezer forintot fordított a város fejlesztésére, melyhez 300 millió forint pályázati pénzt tudott lehívni. Részeire bontva az utóbbi számadatot: a Magyar Falu Program pályázatán 214 millió forint, a TOP Plusz pályázaton 68 millió forint, ezenkívül BM-es pályázaton 17,4 millió érkezett a településre. Már a város kasszáját gazdagítja az a további 200 millió TOP Pluszos pályázati forrás, amelyből hamarosan a szociális központ épülete fog megújulni. Még ennek a ciklusnak a története lesz az idei évben a városháza belső felújítása, a tornacsarnok szigetelése és a Barthodeiszky-kastély részleges felújítása.

Beküldés dátuma: 2024. 06. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés