Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Felnőttek is részt vehetnek a Csornai Múzeum custos játékán

Oldottság és szabadság - mindez múzeumi környezetben, persze bizonyos szabályok betartása mellett. Erzsébet-táborozó gyerekek vettek részt a Csornai Múzeumban szervezett custos játékon, amelyben fegyveres biztonsági őrként ellenőrizhetik a kiállításokat. A fiatalok a program végén rájönnek, hogy a múzeum lehet izgalmas, sokszínű és szerethető.

Többféle szünidei programmal várják idén nyáron is a gyermekcsoportokat a Csornai Múzeumban. A Rábaközi Televízió látogatásának idején épp alsó tagozatosok – a Csornai Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat táborozói – barangoltak a termekben. Az intézmény dolgozóin kívül szolgálatba álltak az ún. custosok is. Miért volt szükség a fegyveres biztonsági őrökre?
– Idegenkezűség nyomait észleltük a kiállítás több helyszínén, ezért berendeltük a múzemőröket és megkértük őket, hogy rögzítsék a külső nyomokat – mondta Aszt Ágnes. – A gyerekek a saját ütemük és érdeklődésük szerint járják körbe a múzeumot két szinten, hat teremben és néhány további kiállítótérben.
Elsődlegesen a biztonsági dokumentációból visszaazonosított nyomokat keresik a fiatalok és közben óhatatlanul megnéznek mindent. Elidőznek egy-egy helyen, rákérdeznek, hogy mit látnak és milyen összefüggésben – tette hozzá a muzeológus, aki kollégáival abban bízik, hogy a játék közben észlelt dolgok felkeltik a diákok érdeklődését, akik emiatt később is visszatérnek.
Nyár végén várják a középiskolásokat is a Csornai Múzeumban. Tavaly a Csukás kollégium növendékei neveztek be a rendhagyó programra, de az sincs kizárva, hogy játékos kedvű felnőttek vegyenek részt a custos játékokon.
Az Utazó Múzeum keretében az intézmény szakemberei látogatnak el egy-egy helyszínre: a sakktáborozókkal találkoztak a Szili Zárdamúzeumban, valamint Héderváron. Az egyedi gyerekek pedig régi vásárok hagyományait és tárgyi világát bemutató programon vettek részt.

Beküldés dátuma: 2023. 07. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek