Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Felnőttképzési szakértők konferenciája

A beledi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ megkapta az akkreditált felnőttképzési intézményi címet. Ennek alkalmából nemrég konferenciát és képzési vásárt rendeztek azzal a céllal, hogy minél többen tudjanak a környéken az általuk kínált tanulási lehetőségekről.
Illés János, a munkaügyi központ kapuvári kirendeltségének vezetője és mint a konferencia egyik előadója a térség munkaerőpiaci helyzetéről beszélt, továbbá arról, hogy milyen  képzési és átképzési lehetőségek vannak Kapuváron és környékén. Előadásában érintette az osztrák munkaerőpiac megnyitásával járó negatív és pozitív hatásokat.  A statisztikai adatok szerint csökken a munkanélküliek száma, ugyanakkor idehaza nehéz pótolni a jó szakembereket. Az állást keresőknek még több átképzésre lenne szükségük, a másik problémás csoportba pedig azok tartoznak, akik leérettségiztek, de konkrét szakmával nem rendelkeznek. Nekik szinte lehetetlen állást találni a térségben. Rettegi Zsolt az intézményi akkreditációval járó nehézségeket foglalta össze. A felnőttképzési szakértő a dokumentációk pontos vezetéséről beszélt, hiszen könnyen el lehet csúszni az akkreditációs testület által kezdeményezett ellenőrzéseken. A tapasztalatok szerint a hitelesített felnőttképzési intézmények mintegy 70 százaléka elveszti meghatalmazását a hiányosságok miatt.
A beledi tanácskozáson továbbá részt vettek a térségben működő, szintén akkreditált felnőttképzési intézmények: például a Vas megyei TIT, a büki közművelődési intézmény, illetve a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás felnőttképzési központja.
Mórocz Ildikó projektmenedzser interjúnkban megemlítette azt a két akkreditált képzést, melyet még tavaly indítottak az érdeklődőknek: háztartásvezetés német nyelvi környezetben, illetve a parkgondozási alapismereteket. A felnőttképzési szakembernek visszajelzése van arról, hogy a tanfolyamon megszerzett ismeretekkel, kiváltképp a nyelvvel a tanulók Ausztriában  helyezkedtek el. Az önkormányzat négy személyt közmunkaprogram keretében foglalkoztatott a térségben. – A közeljövőben folytatnunk kell ezeket a képzéseket, és a munkaügyi központtal együtt olyan kínálatot próbálunk összeállítani, amely hatékony segítséget jelenthet az embereknek – mondta Mórocz Ildikó.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play