Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Felszabadult hangulatú programokat szervez a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület

Kapuvár és környéke első alkalommal a budapesti Polgárok Házában mutatkozott be tavaly októberben, majd az “Elfeledett nyugati végeken”című népművészeti sorozat második, Balaton-parti állomásán a tájegység kultúráját, gasztronómiai hagyományait elevenítették fel.  A Rábaköz örökségét továbbéltető szakmák képviselői vettek részt a rendezvényen, valamint a kultúra aktív képviselői, mint az Énekes Lenke Hagyományőrző Néptánc,  valamint a Tulipánt Népzenei Együttes. A keszthelyi kiállításon megmutatta portékáit a méhész, a fazekas, a  csipkekészítő, a perecsütő, a kosárfonó, az ételszobrász, a fafaragó stb., melyekre Horváth Árpád Mihály szerint minden itt lakó büszke lehet. A munkaszervezet- vezető arra kéri az alkotókat, ha eddig még nem vették fel velük a kapcsolatot, bátran jelentkezzenek, mert standjaikon lehetőséget adnak a bemutatkozásra.
A rendezvények további célja, hogy ízelítőt adjanak a térségbe érkező vendégeknek mindabból a kínálatból, mely a Rábaközben várja őket. A régi  recept alapján készült böllérmáj nemzetközi hírnevet szerzett egykor a kapuvári Gulyás csárdának, melynek legendáját egy helyi vendéglős ötletére elevenítették fel hagyományteremtő szándékkal. Horváth Árpád Mihály bízik a folytatásban, mert ha csak a nevezők számát vesszük alapul, már elmondható, hogy országszerte nagy érdeklődést váltott ki a sátras gasztronómiai fesztivál.
Interjúnk készítésekor már a beszélgetőpartner asztalán volt a II. Rábaközi Leader-bálra szóló belépőjegy. A félig szakmai, félig farsangi jelleget öltő táncos rendezvényen köszöntötték a legutóbbi Leader-pályázat nyerteseit.
Horváth Árpád Mihály elmondta, hogy már érzik az előszelét annak a változásnak, amely a minisztérium vidékfejlesztési stratégiára vonatkozó bírálata nyomán alakulhat ki, ezért újra kell gondolniuk a két év tapasztalataiból levonható fejlesztési lehetőségeket. A munkaszervezet vezetője szerint az eddig megszerzett ismeretek birtokában jóval okosabbak lettek, ezért az újonnan felálló tervezőbizottság összejövetelein megint begyűjtik a környékbeliek véleményét. Az elbírált ötletek alapján írják ki a Leader-pályázatot, melynek forrásaira a leginkább megvalósítható tervek gazdái számíthatnak. A vidékfejlesztési egyesület személyes kontaktust szeretne kialakítani az érintett vállalkozókkal és magánszemélyekkel, ezért szinte minden településen szerveznek fórumokat, ezenkívül a televízión és a nyomtatott sajtón keresztül fogják továbbítani az aktuális információkat.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 02.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play