Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Felszabadult hangulatú programokat szervez a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület

Kapuvár és környéke első alkalommal a budapesti Polgárok Házában mutatkozott be tavaly októberben, majd az “Elfeledett nyugati végeken”című népművészeti sorozat második, Balaton-parti állomásán a tájegység kultúráját, gasztronómiai hagyományait elevenítették fel.  A Rábaköz örökségét továbbéltető szakmák képviselői vettek részt a rendezvényen, valamint a kultúra aktív képviselői, mint az Énekes Lenke Hagyományőrző Néptánc,  valamint a Tulipánt Népzenei Együttes. A keszthelyi kiállításon megmutatta portékáit a méhész, a fazekas, a  csipkekészítő, a perecsütő, a kosárfonó, az ételszobrász, a fafaragó stb., melyekre Horváth Árpád Mihály szerint minden itt lakó büszke lehet. A munkaszervezet- vezető arra kéri az alkotókat, ha eddig még nem vették fel velük a kapcsolatot, bátran jelentkezzenek, mert standjaikon lehetőséget adnak a bemutatkozásra.
A rendezvények további célja, hogy ízelítőt adjanak a térségbe érkező vendégeknek mindabból a kínálatból, mely a Rábaközben várja őket. A régi  recept alapján készült böllérmáj nemzetközi hírnevet szerzett egykor a kapuvári Gulyás csárdának, melynek legendáját egy helyi vendéglős ötletére elevenítették fel hagyományteremtő szándékkal. Horváth Árpád Mihály bízik a folytatásban, mert ha csak a nevezők számát vesszük alapul, már elmondható, hogy országszerte nagy érdeklődést váltott ki a sátras gasztronómiai fesztivál.
Interjúnk készítésekor már a beszélgetőpartner asztalán volt a II. Rábaközi Leader-bálra szóló belépőjegy. A félig szakmai, félig farsangi jelleget öltő táncos rendezvényen köszöntötték a legutóbbi Leader-pályázat nyerteseit.
Horváth Árpád Mihály elmondta, hogy már érzik az előszelét annak a változásnak, amely a minisztérium vidékfejlesztési stratégiára vonatkozó bírálata nyomán alakulhat ki, ezért újra kell gondolniuk a két év tapasztalataiból levonható fejlesztési lehetőségeket. A munkaszervezet vezetője szerint az eddig megszerzett ismeretek birtokában jóval okosabbak lettek, ezért az újonnan felálló tervezőbizottság összejövetelein megint begyűjtik a környékbeliek véleményét. Az elbírált ötletek alapján írják ki a Leader-pályázatot, melynek forrásaira a leginkább megvalósítható tervek gazdái számíthatnak. A vidékfejlesztési egyesület személyes kontaktust szeretne kialakítani az érintett vállalkozókkal és magánszemélyekkel, ezért szinte minden településen szerveznek fórumokat, ezenkívül a televízión és a nyomtatott sajtón keresztül fogják továbbítani az aktuális információkat.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés