Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Felszentelték a vásárosfalui evangélikus templomot

Emberemlékezet óta nem volt evangélikus templom Vásárosfaluban, de 2019 októberében ez a csoda is megtörtént. Ilyen esemény évszázadonként ha egy alkalommal előfordul, ráadásul néhány száz lelkes faluról van szó – jegyezte meg Molnár Sándor polgármester.

A vásárosfalui gyülekezet régi álma vált valóra 2019 októberében: a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke felszentelte új templomukat. Szemerei János beszédében elmondta, hogy egykor evangélikus istentiszteleti hely működött a vásárosfalui régi iskolában, abban az időben, amikor itt volt a környék anyagyülekezete, melyhez a beledi fília is hozzátartozott. Azóta megfordult a helyzet, hiszen a városban több az evangélikus hívő, Vásárosfalu kicsi közössége, a nyolcvan fős gyülekezet mégis elérte, hogy sokak épülésére és megújulására elkészüljön a saját templomuk.
A templom építésével kapcsolatban mindenki maximálisan teljesítette vállalt feladatait – fogalmazott Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere még az átadóünnepség előtt. Szerinte a vállalkozók és a társadalmi munkában részt vevők is kitettek magukért. A belső berendezések még nem készültek el teljesen, de ez nem akadályozta meg az átadóünnepség megtartását. A toronyra felhelyezték a nagyméretű keresztet, a templom homlokzatán pedig helyet kapott az első és a második világháborúban elesett hősök nevét feltüntető emléktábla.
Molnár Sándor hozzátette: mire a templomban kívül-belül elkészül minden, a végösszeg eléri az ötven millió forintot, mely nem tartalmazza az önkéntes segítők munkájának értékét.
– Biztos, hogy a Jóisten is így akarta, de mindenre került pénz. Természetesen ebből az önkormányzat sem vonhatja ki magát, mert ez az épület is a közösséget szolgálja, mint például a faluház – hangsúlyozta az elöljáró, majd arról beszélt, hogy az áremelkedések és az építési szabályzatok változása miatt nem tudták befejezni a beruházást a reformáció 500. évfordulójára.
– Köszönet mindenkinek, aki egy kicsit is tett a templomunkért, most már csak az kell, hogy mindig sokan hallgassák itt Isten igéjét – mondta az ünnepi közgyűlést megnyitó Buthi Gyula presbiter.
Ihász Beatrix esperes Isten áldását kérve köszönte meg mindazoknak a tevékenységét, akik bármilyen módon hozzájárultak a templom építéséhez. Az evangélikus lelkész beszéde után adománygyűjtésre hívta fel a hívek figyelmét, hiszen szükség van minden forintra, mert szeretnék, ha az épület belső berendezése is elkészülne.

Beküldés dátuma: 2019. 12. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play