Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Felújítják a Szent Anna-templom orgonáját

Június végén az oldal panelek és a pedál sípsorok eltávolításával kezdődött a kapuvári Szent Anna-templom orgonájának felújítása. A közel kétmillió forintba kerülő munkát augusztus végére szeretnék befejezni.

Bognár Dávid szerencsésnek tartja magát, hogy jelen lehet a kapuvári orgona munkálatainak ideje alatt és segíthet a mesternek a hangszer felújításában. Érdeklődve hallgatja, hogy miként működnek a sípok és mi befolyásolja az orgona hangzását. A kántor úgy tudja, hogy a sípok visszaszerelése után megkezdődik a hangszer hangolása. A hangolási folyamat egy sípsor pontos hangolásával kezdődik, ami támpontot ad a többi síp intonálásához. Miután visszahelyeztek mindent, még akkor is több hónapba kerül, mire kijavítják az összes apró, menet közben felmerülő hibát. Erre garanciát vállalnak az orgonaépítő mesterek.
1907-ben Országh Sándor magyar királyi császári orgonaépítő mester készítette a kapuvári templomi hangszert, amit 1929-ben Angster József pécsi orgonaépítő mester az eredeti orgonaszekrényt meghagyva épített át. Miután Zsebedics József kanonok kérésére dr. Áment Lukács és Trajtler Gábor újratervezte az orgonát, Kiss István kivitelezésében elkészült az újonnan tervezett orgona. 1989 után legközelebb 2006-ban került sor kisebb felújításra, amikor kitisztították és újrahangolták az orgonát. A templomon végrehajtott korszerűsítési munkák miatt felgyülemlett a por a hangszerben. 2019 karácsonyán egy nagyobb méretű síp két másikat magával húzva tört el további kisebb sípokat. Albert Miklós orgonaépítő rövid idő alatt helyrehozta a hangszert, ugyanakkor az alaposabb állapotfelmérést követően komplett felújítást javasolt, melybe beletartozik az alapos tisztítás és újrahangolás is.
A mester olyan spannoló szerkezetet tervezett a hangszerhez, mely állandó billentyű feszességet biztosít. A nagyobb sípok mozgatása nem olyan egyszerű és azokat csak helyben lehet rendbe hozni. A főmű sípsorainak elszállítását már második napon megkezdték. A redőnymű bontása után kerül sor az alapos tisztításra, mosásra.

Beküldés dátuma: 2020. 07. 14.

További hírek

Hirdetés