Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Felújították a kónyi idősek napközi otthonát

Lényegesen javult a szociális ellátás minősége a faluban, hiszen alig több mint egy éve adták át az  alapszolgáltatási központ Soproni úti épületét, tavaly decemberben pedig az összesen 19 millió forintból finanszírozott kónyi Idősek Napközi Otthonának infrastrukturális fejlesztése fejeződött be. Az idősek nappali ellátását biztosító épület modernizálása magában foglalta az akadálymentesítést, a tetőszerkezet és a nyílászárók cseréjét, a födém és a külső homlokzatok utólagos hőszigetelését, a fűtési rendszer korszerűsítését, de a belső falak és a padozatok szintén megújultak. Az udvar térköves bejárati résszel és négy gépkocsi elhelyezésére alkalmas parkolóval bővült.
- A szociális alapszolgáltatási központ keretében - melynek intézménye az idősek nappali ellátását szolgáló létesítmény -, működik a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés - jegyezte meg Aller Imre polgármester. Ha utóbbiakat is hozzáadjuk a bevezetőben említett létszámhoz, közel száz olyan idős ember él a településen, aki valamilyen ellátásban részesül. Ezenkívül olyan nyugdíjasokról is beszélt, akik alkalmanként szorulnak segítségre.
Az idősotthon szolgáltatásait igénybe vevők napi háromszori étkezésben és egészségügyi ellátásban részesülnek. A gondozónők ötleteikkel járulnak hozzá a szabadidő hasznos eltöltéséhez, és segítséget nyújtanak a napi ügyek intézésében. A mozgásában korlátozott személyeket az önkormányzat saját járművével szállítja az otthonba és onnan haza.
Aller Imre megjegyezte: az önkormányzat azután sem áll le, hogy  befejeződik a pályázat elszámolási procedúrája, hisz a turizmusfejlesztési projekttel is van még tennivaló, valamint folyamatban van a faluház bővítése. A legutóbbi testületi ülésen kiírták a Tündér-tavi Óvoda fejlesztésének közbeszerzési pályázatát, az ezzel kapcsolatos munkálatok pedig tavasszal kezdődnek.
Nagy Ambrusné tizennégy éve látogatja az idősek otthonát Kónyban. A felújítás előtt is elégedett volt az ellátással, hiszen a munkatársak maximálisan kiszolgálják őket, de most, hogy szép lett az épület, még szívesebben jár be ide. Az özvegy fiatalabb korában állattenyésztéssel és tejértékesítéssel foglalkozott, de miután meggyengült az egészsége, igénybe vette az otthon segítségét. Amíg a látása engedte, nagyon sokat kézimunkázott idősebb társaival, de a kártyázás és a dalolás azóta sem szűnt meg, valamint szívesen cserélnek főzési recepteket. A hatvanhat éves asszony megígérte, hogy nagyon vigyáznak a felújított napközire, amiért köszönetét tolmácsolta a polgármesternek.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés