Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Fennálásának 35. évfordulóját ünnepelte az Arany János iskola

A fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Arany János iskola 2004 márciusában költözött jelenlegi helyére, a korszerű, akadálymentesített épületbe. A munkakörülmények nem mindig voltak ilyen ideálisak az elmúlt évtizedekben, de a kitartó szakmai elhivatottság, a lelkesedés továbblendítette őket a nehézségeket.

Ha néhány szóval kellene jellemezni az Arany János iskola elmúlt évtizedeit, akkor mindenképpen meg kell említeni a folyamatos szakmai és infrastrukturális fejlődést, a példaértékű emberi közösségeket, az együtt munkálkodást a rászoruló, elesett emberek megsegítése érdekében.
Gyopáros Alpár szerint tiszteletreméltó az a szakmai munka, amely mindig is jellemezte az intézményt, pedig a dolgozók sokszor mostoha körülmények között végezték feladataikat. A csornai Arany János iskola 35 éves fennállásának ideje alatt nagyon sok költözést élt meg, és legalább nyolc alkalommal települtek más helyre.
A speciális igényű gyermekekkel való foglalkozás lelkileg és szakmailag is komoly kihívást jelent, az itt dolgozó pedagógusoknak mégsem jelentett akadályt. A pedagógus végzettséggel is rendelkező országgyűlési képviselő rövid ideig dolgozott a csornai iskolában, ahol sok hasznos tapasztalatot szerzett: megtanulta, milyen az igazi közösségi munka, melynek a portástól az igazgatóig valamennyi dolgozó részese volt.
Az országgyűlési képviselő szerint minél kevesebb ideje marad a szülőknek gyermekeikre, annál nagyobb a nevelési-oktatási intézmények felelőssége.

– Az Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményre, Óvodára, Általános Iskolára, Speciális Szakiskolára joggal lehet büszke nemcsak Csorna, hanem az egész megye. Az eltelt 35 év bebizonyította az intézmény létjogosultságát, annál is inkább, mert városunkban ez az egyetlen olyan intézmény, ahol a tanulóknak 23 éves korukig biztosítják az oktatást, így egészen kicsi koruktól gondoskodnak nevelésükről, szakmát adva nekik, segítve felnőtté válásukat – fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester, aki a város nevében köszönte meg a pedagógusok és az őket segítők munkáját.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Soproni Tankerületének igazgatója úgy véli, hogy speciális iskola sokkal többet követel a dolgozóktól az általános pedagógiai munkánál, épp ezért az emberség, az elhivatottság és a lélek viszi előrébb a mindennapi tevékenységet. Marek János a soproni tankerület nevében – Gyopáros Alpár buzdítására – egymillió forint szabadon felhasználható pénzügyi keretet ajánlott fel a jubileumát ünneplő intézménynek.
Az 1981-ben alapított egykori kisegítőből az évek során komplex módszertani intézménnyé fejlődött iskola múltját, fejlődését és eredményeit Lechner Aranka intézményvezető ismertette a jelenlévőkkel. Elhangzott többek között, hogy Csornán az 1960/61-es tanévben kezdődött a gyógypedagógiai oktatás-nevelés a győri kihelyezett iskola tagozataként. A ’70-es évek végére megfogalmazódott az önálló kisegítő iskola alapításának igénye. A folyamatosan emelkedő létszám miatt az iskola kinőtte az 1981-ben birtokba vett – a premontrei rendházban működő – járási hivatal keleti szárnyát.
Az intézmény első és egyben alapító igazgatója dr. Légrádi Gáborné volt, akit nyugdíjba vonulása után Gaál Ferenc gyógypedagógiai tanár követett az iskola élén, majd Boda Imréné vállalta a megtisztelő igazgatási feladatokat. Többszöri költözés után megszervezték a speciális szakképzést, majd megkezdődött a korai fejlesztés. A 0-tól 5 éves korig valamilyen problémával küzdő kicsik ellátását az intézmény mostani vezetője, Lechner Aranka vezette be. 2000 után fogalmazódott meg az akkori országgyűlési képivselő, dr. Áder János és a fenntartói megyei önkormányzat vezető részéről, hogy a négy-öt helyen működő iskola számára időszerű lenne egy új, korszerű, akadálymentes épület.
Lechner Aranka az ünnepségen jelentette be, hogy 2016. december 21-étől szabadságon lesz, majd megkezdi felmentési idejének második felét, 2017. május 22-től pedig nyugállományba vonul.

Beküldés dátuma: 2016. 11. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés