Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Fenntarthatóságáért kampányhét Beleden

Beled Város Önkormányzata a 2022.03.21-i héten tartotta a Mozdulj a klímáért, mozdulj a település fenntarthatóságáért-Kampányhetet. A rendezvény a KEHOP-1.2.1 pályázati konstrukció keretében valósult meg.

A kampányhéthez csatlakozott a helyi általános iskola és az óvoda is. Hétfőn az iskola felső osztályosainak osztották ki a heti menetlevelet, melyen egész héten bejelölhették a diákok, hogy milyen környezettudatos tevékenységet hajtottak végre az adott napon. A menetlevél az óvodában is kiosztásra került. Ezen a napon az 5. osztály tanulói egészséges ételeket kóstolhattak. Ízlett a gyerekeknek a kuszkusz, a bulgur és a különféle saláta, de megkóstolták a hozzá való önteteket, valamint a gyümölcsöket is. A szerdai napon a 8. osztályosok fát ültettek az alsós iskola udvarán, illetve a főépület előtti területen.
Csütörtökön az óvodásokon volt a sor: a délelőtt folyamán gyümölcstálat kóstolhattak, és az óvoda udvarán elhelyezésre került 2 db magaságyás, amibe borsót, sárgarépát, metélőhagymát vetettek, illetve epret ültettek. Ezenkívül a tavaszi virágültetésre is sor került.
A heti programsorozat egy szakkörrel fejeződött be, melyen tizenkét 6-8. osztályos tanuló vett részt. A „települési klíma kiskövetek” részt vehetnek a hasonló programok sikeres lebonyolításában.

Lajtmann Csaba a kampányhét keretében látogatott Beledre, ahol klímakövető műhelyfoglalkozást tartott a gyerekeknek. Mikor kameránkkal a helyszínre érkeztünk, a diákok kisebb csoportja épp azt vizsgálta, hogy milyen lehetőségek vannak környezeti terhelés csökkentésére. Az ökológiai lábnyom kapcsán szóba került a távolabbi jövő, melyben a mai fiatalok leszármazottai, unokái is élhető környezetben tölthetnék mindennapjaikat.
A foglalkozások végére szeretnék elérni, hogy a diákok olyan követhető mintát képviselnének a családjukban, ismerőseik körében, mely továbbgondolásra késztetné környezetüket – fogalmazott a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke, aki már annak is örül, ha lassacskán, de változik az emberek szemlélete.
– A hulladékgazdálkodás területén már vannak előremutató lépések, és megpróbálunk kiszorítani az egyutas csomagolóanyagokat, egyre jobban terjed a szelektív gyűjtés, bár nyilván a legfontosabb itt is a megelőzés lenne – tette hozzá. Példaként említette, hogy vidéken célszerű lenne előnyben részesíteni a helyben előállított termékeket.
A riportalany megemlítette azokat a pályázati forrásokat, melyek megkönnyítik a családi és társasházakban élők számára az energiatakarékos beruházások megvalósítását. Ilyen a nyílászárócsere, a hőszigetlés vagy a fűtés-korszerűsítés. A legnagyobb problémát a folyékony üzemanyagtól kezdve a földgázig a szénalapú energia felhasználása jelenti. Hazánk 2050-re klímasemleges országgá szeretne válni, melyhez a minimálisra kellene csökkenteni az előbb említett tüzelőanyagokat.
A fiatalok sokkal nyitottabbak az új dolgok, a változások iránt, ezért a szakemberek elsősorban tőlük várják, hogy felnőtt korukban sokkal tudatosabban viszonyuljanak a környezetkímélő megoldásokhoz.

Beküldés dátuma: 2022. 04. 05.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play