Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Fiatalok ismerkedtek a katasztrófavédelemmel

A Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai  szeretnék, ha az állampolgárok minél mélyebben megismernék az idén év elején alakult, átfogó szervezetet. Rácz Imre tűzoltó alezredes szerint az átlagembereknek eddig is inkább a tűzoltók munkájára volt nagyobb a rálátásuk, ezért ennek jegyében szervezték meg az őszi katasztrófavédelmi nyílt napot Kapuváron. A látványos bemutatók révén a lakosságnak még kézzelfoghatóbbá válik az egyenruhások tevékenysége. – Megmutattuk a gépjárműfecskendőket, a magasból mentő berendezéseket – mondta a kapuvári kirendeltség vezetője.

A Katasztrófavédelmi  Műveleti  Labornak csak a neve ilyen elvont. Arról van szó, hogy különböző méréseket és vizsgálatokat végeznek az ipari balesetek és egyéb veszélyhelyzetek elkerülésére. A műveleti szolgálati autó, valamint a Mercedes típusú gyorsbeavatkozó helyileg Csornán található. A nyílt napon szintén bemutatták a berendezések hatékony működtetéséhez szükséges  felszereléseket. A műszaki mentés szemléltetése inkább a felnőtteknek szólt, de a gyermekek még a fecskendővel irányzott célbalövést is gyakorolhatták. Nemcsak helyből, hanem a környező településekről is érkeztek diákok a bemutatóra, Kapuvárról pedig szinte valamennyi óvoda kíváncsi volt a nyílt napra. – Korábban a „Nyitott szertárakció” keretében is látogattak hozzánk gyerekek, illetve gimnazisták. A pedagógusokkal és a diákokkal történt beszélgetés alapján azt a következtetést tudom levonni, hogy nagy az érdeklődés a szemléltetőórák után, ezért a jövőben is folytatni fogjuk – hangzott a tájékoztatóban.

Dudás Egon
a farádi Király Iván  Körzeti Általános Iskola nyolcadikas tanulója. A fiú elmondta, hogy végignézte azt a szimulált helyzetet, amikor menteni kell az autóban ülőket, és meglepetéssel tapasztalta, hogy milyen gyorsan szét tudják szedni a jármű tetejét. Egon a magasban mentő berendezést is kipróbálta, mert nincs tériszonya. Horváth Mátyás szintén Farádról jött a bemutatóra, s neki is a személygépkocsi szerelése tetszett a legjobban. A vegyvédelmi ruhák ilyen közelről nézve különlegesek, de a magasban tartózkodás a diáknak nem jelent különösebb örömet, ezért azt hamarabb befejezte.

Beküldés dátuma: 2012. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés