Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Fogadja látogatóit a megújult Csornai Premontrei Apátság

A csornai premontrei közösség egy időben tartott nyitó- és zárórendezvényt az apátság területén. Az ünnepség alkalmával sor került az idősek otthona alapkőletételére, valamint átadták a nagyközönségnek a nemrég elkészült látogatóközpontot.

Több mint 2 milliárd forint állami támogatásból fog megépülni a csornai idősotthon. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára megjegyezte: jövőre még több pénzre számíthatnak az egyházi fenntartású szociális intézmények.
Magyarország Kormánya az „Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása” előirányzatból 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a Csornai Premontrei Apátság és templom műemléki rehabilitációjához, turisztikai vonzerejének fejlesztéséhez. Az apátság az innovatív látogatóbarát szolgáltatások létrehozása céljából további közel 200 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.
Az értékmegőrző és turisztikai hasznosítást célzó projektek keretében kialakításra került az apátságon végigvezető látogatási útvonal okostelefonos vezetéssel kiegészítve. Megújították a helytörténeti kiállítási egységet, továbbá kávézó és apátsági ajándékbolt hoztak létre. Régi fényében látható a díszkapu, a templom előcsarnoka, a díszlépcsőház, valamint a premontrei könyvtár és az apátsági kápolna.
A fejlesztés keretében megnyitotta kapuit az egyedülálló technikai megoldásokkal felvértezett „Premontrei 900" című kiállítás, mellyel kapcsolatban Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős kormánybiztosa elmondta: a bemutató közelebb hozza a rend szellemiségét a látogatókhoz.
Az átadóünnepségen Fazakas Zoltán Márton perjel megáldotta a felújított épületkomplexumot, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik közvetlenül vagy közvetve hozzájárultak a beruházás sikeres lebonyolításához. A premontrei apát arról is beszélt, hogy Gyopáros Alpár közbenjárásának köszönhetően Csorna visszakapta a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött V. századi, 180 ékkővel kirakott hun arany fejdíszt.
Csorna önazonosságát mindig is meghatározta az állandóságot képviselő, spirituális központi funkciót betöltő premontrei rend – jelezte Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, kormánybiztos.
Dr. Bónáné dr. Németh Katalin csornai polgármester asszony örömét fejezte ki a fejlesztések kapcsán, melynek köszönhetően a városi múzeum is méltó körülmények között fogadhatja a látogatókat.

Beküldés dátuma: 2019. 09. 03.

Kapcsolódó hírek

  • Újabb alapkőletétel Csornán: új bölcsődével bővül a város

    Nagy szüksége van a gazdaságnak a visszatérő munkaerőre és nagy szüksége van a családoknak az olyan helyi szintű szolgáltatásokra, ahol biztonságban tudhatják gyermekeiket – fogalmazott Gyopáros Alpár az új csornai bölcsőde alapkőletételének alkalmából.

További hírek

Hirdetés