Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Fokozatosan újítják meg a jobaházi katolikus templomot

Nagyon időszerűvé vált a felújítás, mert nehéz volt megtartani az istentisztelteket a beázó falak között. Tóth Mihályné polgármester arról tájékoztatott, hogy a templom, mint  épület is nagyon fontos a jobaháziak számára, hiszen a település központjában áll. Nehéz pillanatok voltak, amikor úgy tűnt, hogy nem tudják előteremteni az utófinanszírozásos pályázat önrészét. A község vezetője megjegyezte: az önkormányzat nemcsak figyelemmel kísérte, de tevőlegesen is részt vett a munkálatokban. - Jelen pillanatban a sekrestye felújítása történik társadalmi munkában, és minden felajánlásból megy, az anyagot kell csak biztosítani - fogalmazott Tóth Mihályné. A beruházáson fellelkesülve, többen segítségükről biztosították az egyházközséget, viszont az épület külső és belső vakolása következő szakaszban valósul meg. Az elmúlt években fokozatosan újították fel Jobaháza másik templomát. Az önkormányzat az evangélikus gyülekezetről sem feledkezik meg, ezért rendszeresen támogatják a közösséget.
Maros Károly hat évvel ezelőtt került a Rábaközbe, mely fiatal kora óta közel áll a szívéhez, hiszen a közelben volt káplán. - Szárföld az anyaközség, filiája Jobaháza, illetve Farád. Jobaháza - ahol most állunk -az édesgyermekem, a legkedvesebb és leghűségesebb kis közösséget itt találtam meg. Nem vagyunk sokan, mindössze harmincan - negyvenen, de lelkesen itt vannak minden vasárnap és nagyon jó imádkozni és énekelni együtt - mondta a plébános. 1959-et leszámítva, Jobaháza soha nem volt önálló egyházközség - tudtuk meg az atyától. Az elöregedő falu hívőinek fele evangélikus, másik fele pedig római katolikus. Az idősek otthonában többen igénylik a lelkipásztori szolgálatot, ezért szép számmal jelennek meg az istentiszteleteken. Maros Károly évente két-három keresztelési szertartást vezet a templomban, házasságkötésből pedig egy jut tizenkét hónap alatt. A lelkipásztor az imádságra fogékony stabil közösségéből nyeri a további reményt.
A Leader-pályázatból megvalósított templomi felújítást folyamatosan ellenőrizték, és amikor megbontották a közel 300 m2-nyi tetőzetet, kiderült, hogy a gerendák egy része is cserére szorul. Maros Károly szerint további öt - hat millió forint kellene a szúette barokk oltár és a szószék felújításához, de a padok is megérettek a cserére, ezért továbbra is számítanak a jószívű emberek adományaira.
Beküldés dátuma: 2010. 09. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés