Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Fokozott a forgalom a kapuvári iskolák környékén

A kapuvári rendőrök rendszeresen figyelik az iskolák környékét, különösen a kiemelt időszakokban: a tanítás kezdetekor, valamint az órák végén. Céljuk nem a közlekedők megbüntetése, hanem a puszta jelenlétükkel szeretnék óvatosságra inteni az autósokat.

Mindenki tapasztalhatja, hogy a szeptemberi tanévkezdés óta jelentősen megnőtt a forgalom az iskolák környékén. A rendőrség munkatársai baleset-megelőzési célzattal hívják fel a járművezetők figyelmét a fokozott elővigyázatosságra, különösen a gyalogátkelőhelyeknél, ahol több gyermek hirtelen megjelenésére lehet számítani. Két kiemelt időintervallum van: a reggeli iskolakezdés, és amikor az oktatás után tömegesen hazaindulnak.
A sofőröknek be kell tartaniuk a gyalogátkelőhelyek megközelítésének szabályait és szükség esetén le kell lassítaniuk, illetve meg kell állni, mivel a gyalogosnak elsőbbsége van – hangsúlyozta Varga András.
A legtöbb autós vagy kerékpáros számára magától értetődőek a elsőbbségadásra vonatkozó előírások, de a rendőr százados szerint néha nem árt feleleveníteni, hiszen sokszor rutinból közlekedünk. Az elsőbbségadási kötelezettséget a jogszabályok pontosan meghatározzák, de útba igazítanak bennünket az útjelző táblák is. A csúcsára állított háromszög alakú táblánál minden esetben le kell lassítani, és ha a forgalmi helyzet úgy kívánja, meg is kell állni. A nyolcszög alakú „Állj, elsőbbségadás kötelező”, hétköznapi nevén Stoptáblánál akkor is meg kell állni, ha rajtunk kívül nem közlekedik arra senki.
A gyerekek elsősorban a táblák formabeli különbségeire figyelnek fel, de idővel meg kell tanulniuk a jelentésbeli eltérésüket is. Önmagában az alakzatnak akkor lehet jelentősége, ha a tábla mögött haladunk, mert akkor is el tudjuk dönteni, hogy milyen szabály vonatkozik rá– hangsúlyozta a rendőr százados.

Sebesség túllépés, adott esetben relatív gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása, valamint az út és látási viszonyoknak nem megfelelő közlekedés a leggyakoribb balesetet előidéző okok hazánkban. Varga András szerint egyre ritkább a jelzőtábla nélküli egyenrangú utak kereszteződése, ahol a jobbkéz-szabály alapján dől el az elsőbbség: mindenki a tőle jobbról érkezőt fogja maga elé engedni. A rendőr százados Kapuváron és környékén nem emlékszik az elsőbbség meg nem adásából adódó kirívó esetre, de országosan vezető baleseti ok, ezért érdemes erről rendszeresen beszélni.

Az előzési szabályok megszegése is gyakori probléma szokott lenni, ezért a rendőr százados elmondta, hogy melyek a biztonságos előzés feltételei. A tényleges előzés előtt meg kell győződni arról, hogy mögöttünk nem jelezte-e valaki, hogy ugyanerre a manőverre készül, illetve azt is figyelni kell, hogy az előttünk lévő autós nem kezdett-e bele az előzésbe. Természetesen a szemközti sávot is figyelni kell, nehogy frontális karambol legyen. A biztonságos előzés alapfeltétele még a két gépjármű közötti megfelelő sebességkülönbség, továbbá meg kell győződni a saját sávba való biztonságos visszatérés lehetőségéről. Amennyiben a feltételek közül bármelyik is hiányzik, a közlekedő veszélyes helyzetbe sodorhatja a többieket is, továbbá közvetlen baleset okozója lehet.

Jogszabályok rögzítik a Magyarországon legálisan forgalmazható dohánytermékeket, illetve azok használatát.
Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak az eldobható, öngyújtó nélkül működő elektromos cigaretták. Szívás hatására indul be a hevítő szerkezet, majd a benne lévő, vattán átitatott, ismeretlen eredetű folyadékból füsthöz hasonló gőz keletkezik. A fiatalok sokszor a klasszikus dohánytermékeket helyettesítik a „manórúdnak” is nevezett eszközzel, mely gyümölcsös íze miatt lehet felkapottabb.
Az Elf Barral azonban több probléma is van. Először is nem kapta meg a magyarországi forgalmazási engedélyt, ezért illegális a külföldről való beszerzése, ami szankciókat vonhat maga után. Akit rajtakapnak, vele szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal változó összegű jövedéki bírság kiszabását kezdeményezheti, a forgalmazók pedig a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától számíthatnak 5-től 500 millió forintig terjedő pénzbüntetésre. Amennyiben az állampolgárok a környezetükben ilyen jellegű illegális tevékenységet tapasztalnak, a 1828-as ingyenesen hívható telefonszámon tehetnek bejelentést.
A másik gond, hogy mivel teljesen új termékről van szó, egészségkárosító hatásáról nincs elegendő tapasztalat. Biztos, hogy valamilyen szintetikus kémiai anyagból keletkezik a füstszerű vízgőz – fogalmazott Varga András. Az elektromos cigaretták bizonyos fajtái nikotint is tartalmaznak, így egy-egy ilyen rúd akár három-négy doboz cigarettányi káros anyagnak is megfelelhet.

A rendőrség a tanévkezdés után nem sokkal felveszi a kapcsolatot az oktatási-nevelési intézményekkel, mert folytatódni fognak a bűnmegelőzési tájékoztató sorozatok: az óvodákban az Ovi-Zsaru elnevezésű, az általános iskolákban a DADA-, középiskolákban pedig az ELLEN-SZER-program. Soron kívül kerül napirendre az említett Elf Barral kapcsolatos figyelemfelhívás, mely egyformán érdekelheti a szülőket, a pedagógusokat és a diákokat.
Évek óta visszatérő téma a gyerekek szexuális kizsákmányolásának visszaszorítása. Az internetes felületeken gyakran előfordul, hogy 18 éven aluliakat próbálnak meg rávenni magamutogató, szexuális cselekményekre. Az esetek körülményeitől függően válhatnak ezek egyre súlyosabbakká a szeméremsértéstől kezdve a kényszerítésen át egészen a gyermekpornográfiáig. A szakemberek az iskolai programok keretében mondják el, hogy az érintettek milyen gyanús jelekre figyeljenek. A legfontosabb a megelőzés, mert ha valaki belekeveredett ehhez hasonló helyzetbe, zsarolhatóvá válik és sokkal nehezebb megszabadulni tőle.

Beküldés dátuma: 2022. 09. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés