Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Folyamatos képzés nélkül nem lehet érvényesülni

Nyári László vegyesnek értékelte a kisebbségi önkormányzat elmúlt esztendejét, mert sikeres és kevésbé ígéretes problémamegoldások születtek. A cigány  önkormányzat kezdeményezésére indított felmérésben a lakáshelyzetet, a foglalkoztatást és az oktatás helyzetét vizsgálták Kapuvár szerte. Az eredmények megvannak, de a kész tanulmány pénzhiány miatt még nem született meg. A kisebbségi referens szerint az iskolába járással és a cigány gyerekek oktatásával nincs kiemelkedő probléma a településen. – A fiatalok is belátják, hogy az érvényesülésnek egyetlen módja a tanulás – mondta a képviselő. A tanszerek beszerzésére ötvenezer forintot kaptak a kapuvári tanulók a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzattól. A pedagógusok részéről pedig olyan támogatást várnának, hogy egyes tárgyakból kiemelt gyakorlási lehetőséget kapjanak a pályaválasztáshoz közeledő hetedik-nyolcadik osztályos diákok. Jó lenne, ha betekintést nyernének bizonyos szakmák műhelymunkáiba, hogy könnyebben döntsenek a továbbtanulásról. Nyári László szerint a felnőttekkel már más a helyzet, mert nagyon nehéz a cigányokat a továbbképzésre rávenni, és ha meg is jelennek az oktatáson, igen nagy a lemorzsolódás menet közben. A kultúra és hagyomány mindig szívügye volt a cigány embereknek, de ezt valakinek kézben is kell tartani – tette hozzá a referens.
Kolompár János, a kapuvári kisebbségi önkormányzat elnöke elégedett a helyhatóság működésével. A roma származásúakat arra kérte, hogy mutassák meg a nyolc általános elvégzéséről szóló bizonyítványt, mert akkor könnyebb számukra az álláskeresés, vagy esetleg a szakma megszerzése. Szerinte a cigányok ne elégedjenek meg a négyórás munkalehetőséggel, mert ennél jóval többre képesek.
Beküldés dátuma: 2011. 10. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play