Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Füstbe ment tervek, amiről nem a helyiek tehetnek

A tavalyi évhez képest változás történt Beleden a közmunkaprogramban. A tavaly áprilisban elültetett, és napjainkra szépen virágzó akácosban már nincs szükség újabb csemeték telepítésére, de az aljnövényzetet karban kell tartani. A bab és a borsó helyére idén burgonyát ültettek, a gumós  területét pedig vöröshagymával vetették be. Utóbbi nem honosodott meg teljesen Beleden, ezért nehéz a környéken a zöldségkultúra termesztése, ráadásul vetőgépet is csak Vas megyében találtak – mesélte Jakab Zoltán alpolgármester. A márciusi aszály nem tett jót a növénynek, ezért sokára bújt elő, és a gyomirtás sem tűnt igazán sikeresnek – tette hozzá. Az utóbbi hetekben leesett csapadék azonban segítette a fejlődését, ezért lassan magához tér.

Tavaly huszonegy közmunkást alkalmaztak Beleden, amelybe nemcsak a földek hasznosítása, hanem a közterületek rendben tartása is szerepelt. Idén viszont csak tizenegy munkás dolgozik ilyen formában a településen. Amire az önkormányzat meghirdette közmunkaprogramját, aki tehette, már elhelyezkedett a vízügynél vagy az erdészetnél. Az alpolgármester megjegyezte: ebből a szempontból a helyhatóság nem versenyképes, aminek viszont egyeneságú következménye, hogy csúszik a munkavégzés. Ekkora létszámmal nem lehet a megfelelő ütemben gondozni az 1 hektár hagymát és a 800 öl burgonyát, azon a kieső háromszög alakú részen pedig, ahol nem kelt ki semmi, karfiollal próbálkoznak. A családsegítő intézet pályázaton nyerte a magot, amely sajnos jócskán a vetési időn túl érkezett, ezért  csak jövőre tudják hasznosítani az akkor még érvényes szavatossági  idővel rendelkező alapanyagot.
A belediek további földterületek hasznosításával és állattartással szívesen bővítenék a közmunkaprogramot, de jelen esetben erre vajmi kevés az esélyük. – Nagy terveink voltak, amihez megvannak az ingatlanaink is, ahol megvalósíthatnánk az állattartást – mondta Jakab Zoltán sajnálkozva. A hízókat a saját önkormányzati konyha feltöltésére  nevelték volna. A szépen lombosodó, növőfélben lévő akácost ha eljön az ideje, ritkítani fogják, de a hasznosítását már a következő korosztályra bízzák.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés